170 000 svenskar väntar på operation

Välfärdskollapsen

publicerad 15 mars 2024
- av Sofie Persson
13 500 svenskar har väntat längre än ett år på att få opereras.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 172 000 patienter står i kö för att opereras, enligt aktuella väntetider inom vården. En av tio hinner bli så dålig att någon operation inte längre är möjlig att genomföra.

Orsakerna till de långa väntetiderna för operation kan vara flera eftersom det är mycket som ska stämma in för att man ska kunna ha möjlighet att genomföra ingreppet. Bland annat kan akuta operationer komma emellan och ofta behövs både intensivvårdsplats och en vårdplats efter operationen. I nuläget har exempelvis 13 500 personer i kön väntat längre än ett år, och det är inte ovanligt att patienterna hinner bli för dåliga, eller sjuka, för att kunna genomgå sin operation.

Birgitta Albinsson i Göteborg fick exempelvis vänta fyra år för en ryggoperation, bara för att få veta att hennes allmäntillstånd blivit för dåligt för att en sådan skulle kunna genomföras.

Jag är helt avskriven. Han bad om ursäkt hur dåligt skött mitt ärende var och så förklarade han att det inte gick att operera, säger hon till skattefinansierade SR.

På ryggkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. där Birgitta skulle ha opererats, larmade åtta kirurger redan i november om att operationstiderna var orimligt långa och långt över vårdgarantin.

Att se sina patienter fysiskt och psykiskt fara illa på grund av orimliga väntetider på 2–3 år är inte en uthärdbar verksamhet. Det är inte etiskt försvarbart att detta tillåts fortgå. Vi har alla tankar på att ge upp och lämna en verksamhet vi brinner för och lagt mycket tid och kraft för att bli bra på“, skrev man i en debattartikel i Göteborgsposten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!