Vaccintillverkare pausar tester efter skador på deltagare

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 16 oktober 2020
- av Markus Andersson

De amerikanska läkemedelsbolagen Eli Lilly och Johnson & Johnson avbryter båda sina tester av vaccin mot coronaviruset. Bakgrunden är att försökspersoner har skadats av vaccinen samt att deltagarnas bedöms ha utsatts för ”säkerhetsrisker”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Astra Zeneca tvingats stoppa sina vaccinationstester efter att minst två testpersoner insjuknat i transversell myelit – ett tillstånd som kan leda till permanent förlamning.

Exakt vilka skador som har uppstått den här gången är något oklart. Eli Lilly pausar sina studier med omedelbar verkan och motiverar detta med att ”eventuella säkerhetsrisker uppstått” för de 100-tals deltagarna i vaccinstudien, skriver TT.

Man vill dock inte förklara närmare hur många försökspersoner som har skadats eller på vilket sett de har påverkats negativt av vaccinet. Dagen innan Eli Lillys besked meddelade det stora läkemedelsbolaget Johnson & Johnson att även de pausar sina tester efter att en deltagare ”oförklarligt” skadats under testerna.

Vi måste respektera den här deltagarens privatliv. Vi håller på och lär oss mer om dennas sjukdom och det är viktigt att ha alla fakta innan vi lämnar mer information“, skriver Johnson & Johnson i ett pressmeddelande.

Storföretaget hade som målsättning att hitta 60 000 testpersoner i förhoppningen om att ta fram ett kommersiellt gångbart och effektivt coronavaccin. Dessa tester har nu pausats tills vidare.

Att vaccin kan vara förenat med stora risker är välbelagt sedan tidigare, men att tre framstående vaccinutvecklare har fått stoppa sina studier efter allvarliga skador och sjukdomsfall relaterade till vaccinet har ändå vållat stor uppståndelse och uppmärksamhet – inte minst i vaccinkritiska läger där man pekar på att bieffekterna av att låta sig vaccineras kan bli mycket allvarliga även efter att vaccinen eventuellt godkänns och distribueras till en större publik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!