Tyskland vill förbjuda skönhetsingrepp för unga

Allt fler tonåriga tyska flickor önskar att få silikonimplantat i brösten. Trenden oroar politikerna som ska håller på att ta fram en lag som ska förbjuda olika skönhetsingrepp på minderåriga.

publicerad 3 december 2013

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU vill tillsammans med socialdemokratiska SPD förbjuda olika plastikingrepp på minderåriga, bortsett från då medicinska skäl föreligger sådana ingrepp.

Idag är det tillåtet med plastikingrepp – exempelvis bröstimplantat och fettsugningar – på barn om föräldrarna ger sin tillåtelse. Så många som en av sju 14-åringar i Tyskland planerar att genomföra något slags skönhetsingrepp i framtiden, rapporterar tidningen Süddeutsche.

En ny trend är att ungdomarna får sina skönhetsingrepp som en present. Orsaken sägs vara att allt fler vill likna supermodellerna i reklamfilmer, som är slanka och vältrimmade. Det har givit politikerna halsbränna.

– Jag tycker att det är fullkomligt oacceptabelt att ge en 15-åring en bröstförstoring som julklapp, säger CDU:s hälsopolitiske talesperson John Spahn till Süddeutsche.

Efter valet i höstas väntas SPD och CDU bilda en koalitionsregering till nästa år. Och det är vid årsskiftet som man hoppas kunna presentera lagen som skulle förbjuda ingreppen.

Neuhann Lawrence, som driver en plastikklinik i München, välkomnar att skönhetsingrepp för minderåriga förbjuds.

– Det här steget är bra. Förbudet skulle inte hindra alla ungdomar från ingreppen, vilka de kan göra utomlands, men det skulle i alla fall få dem att tänka till.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.