Tonårsflickor mår sämre av sociala medier

publicerad 9 juni 2024
- av Sofie Persson
Mycket tid på sociala medier leder också till dåliga betyg och en sämre självbild.

Ju mer tid gymnasieflickor i första ring tillbringar på sociala medier dagligen, desto mer ångest upplever de. Flickor som var beroende av sociala medier upplevde också mer trötthet och ensamhet, visar en undersökning sin gjorts i Finland.

Forskare från HUS-sammanslutningen, Helsingfors universitet och Västra Nylands välfärdsområde startade under hösten 2022 en undersökning där flickor från första ring i gymnasiet användes som målgrupp. I undersökningen deltog 1164 flickor genom att fylla i en enkät via internet. Flickorna fick svara på frågor om hälsa, humör, trötthetsgrad och ensamhet, samt även deras mobilanvändning.

Där upptäckte man att ju mer tid flickorna tillbringade på sociala medier, desto sämre mådde de. Bland annat påverkade det betygen negativt och man hade mer ångest samt även en sämre självbild.

Allt fler finländska gymnasister lider av utmattning och remisser till barn- och ungdomspsykiatrin som gäller depression eller ångest har ökat, säger Silja Kosola, docent från Västra Nylands välfärdsområde och Helsingfors universitet, i ett pressmeddelande, enligt finska statskanalen Yle.

Nära sex timmar om dagen

I genomsnitt tillbringade flickorna 5,8 timmar om dagen med sina mobiltelefoner, där det vanligen lades 3,9 timmar till sociala medier. Däremot lade omkring 14 procent av flickorna upp till sex timmar om dagen på sociala medier och de som ansåg sig själv beroende hade också ofta sämre hälsa jämfört med de som inte var beroende. Bland annat var dessa flickor tröttare och mer ensamma.

Var sjätte person som deltog i undersökningen uppfyller kriterierna för eventuellt beroende av sociala medier och det fanns ett samband mellan det och sämre psykisk hälsa och känsla av välmående, säger ungdomsgynekolog Elina Holopainen vid HUS-sammanslutningen och Helsingfors universitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!