Studie: Farligare att inte sola än att röka

publicerad 20 mars 2016

Det kan vara farligare att undvika solen än att röka. Enligt en ny svensk studie löper kvinnor som inte solar sig fördubblad risk att dö i förtid.

Studien, som författats av svenska forskare, har publicerats i Journal of Internal Medicine och följer nästan 30 000 svenska kvinnor under en 20-årsperiod.

I studien framgår det att måttligt med exponering från solen kan rädda livet på kvinnor. De kvinnor som inte utsätter sig för någon solexponering löper lika stor risk för att dö i förtid som rökare. Dessutom ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med för lite solexponering.

Att vistas i solen allt för ofta kan vara farligt och ökar risken att drabbas av hudcancer, men i studien framgår det att det är farligare att undvika solen är att vistas för ofta i den. Genom solen kan kroppen också producera D-vitamin, som stärker skelettet.

Vad som orsakar att kvinnor som undviker solen oftare avlider i förtid är däremot oklart för forskarna.

Vårdguiden rekommenderar att man exponeras för 30 minuters sommarsol för att bilda tillräckligt med D-vitamin.

 

Hela studien kan läsas här.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.