En ny studie om glutamat i livsmedel slår fast att en majoritet av människor i Europa får för mycket i sig av denna smaksättare (E620-625).
Livsmedel som potatischips, färdigmaträtter och snabbsoppor som pulver innehåller mest glutamat. Den europeiska livsmedelsmyndigheten (Efsa) som står bakom studien anser att 30 milligram dagligen är ofarligt. Högre mängder är orsak för huvudverk, förhöjd blodtryck och insulinspegel. Ingen rekommenderar att stryka glutamat ur livsmedelstillverkningen helt och hållet, kritiserar tyska taz (Tageszeitung, 13 juli).
Tysklands mest inflytelserika livsmedelsförening, Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), en ideell förening, har rekommenderat sedan många år tillbaka att barnmat borde avstå från denna smakförstärkare. Genom standardiserad smak går känslan för mångfalden förlorad som finns i naturliga livsmedel, anser DGE
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet