Studie om smaksättaren glutamat

publicerad 31 juli 2017

En ny studie om glutamat i livsmedel slår fast att en majoritet av människor i Europa får för mycket i sig av denna smaksättare (E620-625).

Livsmedel som potatischips, färdigmaträtter och snabbsoppor som pulver innehåller mest glutamat. Den europeiska livsmedelsmyndigheten (Efsa) som står bakom studien anser att 30 milligram dagligen är ofarligt. Högre mängder är orsak för huvudverk, förhöjd blodtryck och insulinspegel. Ingen rekommenderar att stryka glutamat ur livsmedelstillverkningen helt och hållet, kritiserar tyska taz (Tageszeitung, 13 juli).

Tysklands mest inflytelserika livsmedelsförening, Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), en ideell förening, har rekommenderat sedan många år tillbaka att barnmat borde avstå från denna smakförstärkare. Genom standardiserad smak går känslan för mångfalden förlorad som finns i naturliga livsmedel, anser DGE

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.