Hälsa

Studie om smaksättaren glutamat

En ny studie om glutamat i livsmedel slår fast att en majoritet av människor i Europa får för mycket i sig av denna smaksättare (E620-625).

Livsmedel som potatischips, färdigmaträtter och snabbsoppor som pulver innehåller mest glutamat. Den europeiska livsmedelsmyndigheten (Efsa) som står bakom studien anser att 30 milligram dagligen är ofarligt. Högre mängder är orsak för huvudverk, förhöjd blodtryck och insulinspegel. Ingen rekommenderar att stryka glutamat ur livsmedelstillverkningen helt och hållet, kritiserar tyska taz (Tageszeitung, 13 juli).
Tysklands mest inflytelserika livsmedelsförening, Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), en ideell förening, har rekommenderat sedan många år tillbaka att barnmat borde avstå från denna smakförstärkare. Genom standardiserad smak går känslan för mångfalden förlorad som finns i naturliga livsmedel, anser DGE

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • glutamat