Småbarn har injicerats med experimentellt vaccin på svenska vårdcentraler

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 juli 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Barn under 12 år i Sverige har injicerats med det experimentellt framtagna covidvaccinet från läkemedelsjätten Pfizer/BioNTech. Vaccinet har endast givits ett nödgodkännande och rekommenderas inte till barn under 12 år och är inte godkändt alls till barn under 5 år. Trots det har barn så unga som ett år injicerats med sprutorna.

Nya Dagbladet har tagit del av listan på 800 barn i Sverige under tolv år som vaccinerats med covidvaccin och kan konstatera att många barn faller inom gruppen fem till elva år och därmed skulle kunna ha injicerats med covidvaccin på grund av att de klassas som “särskild grupp”. Det framgår dock ingen statistik hos Läkemedelsverket på hur många barn i Sverige som vaccinerats mot covid-19 på grund av detta.

Vad som gör listan än mer graverande är att det förekommer uppgifter om att barn under fem år injicerats med sprutan.

Det finns inget covidvaccin i EU som är godkänt för barn under fem år, trots det talar de läckta uppgifterna för att det finns småbarn i Sverige som blivit injicerade. Det yngsta barnet på listan blev injicerad vid knappt ett års ålder. Det framgår också att detta barn blivit vaccinerat med Janssen-vaccinet, som endast är godkänt för vuxna över 18 år. Vaccineringen skall ha ägt rum på en barnhälsovårdscentral i Skåne län i maj 2021.

Det finns även fler barn under fem år på listan. Ett barn i Vara kommun ska enligt uppgifter ha hunnit få sin andra spruta några dagar efter sin ettårsdag, vilket skedde i februari 2021.

I Sverige rekommenderas barn från tolv år och uppåt att ta covidvaccin sedan den 11 oktober 2021.

Barn mellan fem och elva år inom “särskilda grupper” erbjuds också covidvaccin. Det handlar om barn som “har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att de kan bli extra sjuka i luftvägsinfektioner“. Detta gäller i Sverige sedan 25 november 2021, enligt Barnläkarföreningen.

Listan där barnens fullständiga personnummer strukits har publicerats på sajten covid19vaccinen som informerar om riskerna med vaccinen.

Nya Dagbladet har sökt Folkhälsomyndigheten och de aktuella regionerna för en kommentar.

Jag känner inte till några sådana uppgifter. I vår region har alla doser med vaccin till barn (pfizers speciella barndoser) uteslutande levererats till våra tre barnmottagningar som vaccinerat sina riskbarn mellan 5 och 11 år utifrån individuell läkarbedömning. Om de i något enstaka fall vaccinerat utanför vaccinets indikation kan jag inte svara på.“, skriver David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län, i en skriftlig kommentar till Nya Dagbladet.

Maria Wogensen, pressekreterare vid Region Skåne varken bekräftar eller förnekar uppgifterna i ett mejl till tidningen.

Region Skåne följer relevanta anvisningar och riktlinjer utgivna av myndigheter, så som folkhälsomyndigheten, och utför uppdraget i enlighet med givna direktiv.

Läkemedelsverket svarar att det finns medicinska undantag. Om detta varit fallet med barnen under fem år framgår dock inte.

Det är tillåtet off label användning av läkemedel i Sverige. Det vill säga att behandlande läkare kan ge läkemedel utanför indikation om dom bedömer att nyttan för den enskilda patienten överskrider riskerna, och att dom kan berättiga detta medicinskt“, skriver Darius Matusevicius, Senior Clinical Assessor på myndigheten i ett mejl till Nya Dagbladet.
.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!