Nya varningar för magmediciner

publicerad 31 augusti 2013

Flera experter varnar för biverkningarna med de så kallade PPI-preparaten som tas mot magbesvär. I värsta fall kan det leda till dödsfall, skriver Aftonbladet.

Foto: Flickr/“Boots McKenzie“/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/“Boots McKenzie“/CC BY-NC-ND 2.0

I en rapport som publicerats i Läkartidningen varnar en expertgrupp för att det finns stora risker med protonpumpshämmare, PPI. Lunginflammation, tarminfektioner och frakturer i höfter och kotor är de vanligaste biverkningarna.

– De som tar PPI har större risk för de här biverkningarna visar epidemiologiska studier. Mycket talar för att det beror på PPI, säger Sigurd Vitols, professor i klinisk farmakologi på Karolinska institutet och en av experterna bakom rapporten, till Aftonbladet.

PPI orsakar tusen dödsfall
Cirka en halv miljon svenskar brukar PPI-preparaten mot magbesvär, enligt Aftonbladet. Enligt tidningen sker 33 000 amerikanska dödsfall årligen på grund av PPI. Enligt Sigurd Vitols innebär det att det är tusen dödsfall om året i lunginflammation, bara i Sverige genom PPI-preparaten.

Ett annat problem med preparaten mot magbesvär är den överförskrivning som sker idag. Enligt Aftonbladet ökade förskrivningen av PPI-preparaten, i Stockholm läns landsting, bland äldre med hela 40 procent mellan 2006 och 2009.

”Har förstört mitt liv”
En av de som drabbas svårt av PPI-preparaten är 80-åriga Björn Lindman. I åtta år har han fått medicinerna mot sura uppstötningar, men sedan två år tillbaks har han drabbats av kraftiga biverkningar som förstört hans liv.

– Jag är sängliggande och kan inte ta mig upp. Tidigare var jag frisk som en nötkärna, säger han till Aftonbladet.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!