Receptbelagda naturaktiviteter kan bidra till ökad lycka och minskad ångest, visar brittisk forskning. Vissa deltagare upplever att de fungerar bättre än traditionell medicinering.
Studien, som utfördes av forskare vid University of Exeter tillsammans med University of Sheffield, Hallam University och University of Plymouth, omfattade 8 339 personer diagnostiserade med psykisk ohälsa. Deltagarna ingick i sju pilotprojekt där de föreskrevs naturbaserade aktiviteter på recept. Personerna kom från olika åldersgrupper och sociala bakgrunder, inklusive personer under 18 år.
De ordinerade aktiviteterna inkluderade naturvård, trädgårdsodling och utomhusmotion, och vissa deltagare erhöll även samtalsterapi i naturliga miljöer.
Receptbelagda naturaktiviteter innebär att läkare kan skriva ut aktiviteter i naturen som en behandlingsform, i första hand till patienter som lider av psykisk ohälsa.
Innan aktiviteterna påbörjades uppgavs deltagarnas mående vara sämre än genomsnittet i Storbritannien. Efter att ha deltagit i projektet hade välbefinnandet förbättrats för deltagarna, och typiskt sett var lycka och ångest i linje med det nationella genomsnittet. Nivåerna av livstillfredsställelse och känslan av att livet är värt att leva hade också förbättrats avsevärt.
– Det fungerar bättre än medicinering för mig, berättar en av deltagarna.
Ruth Garside, professor vid Europeiskt centrum för miljö och mänsklig hälsa vid universitetet i Exeter, säger att resultaten visar att naturaktiviteter på recept är ett ”effektivt sätt att stödja människor”.
– Detta är bara början och ytterligare statliga investeringar stöder nu det ledarskap och den systemförändring som vi vet att receptbelagda naturaktiviteter behöver för att bli framgångsrik, säger hon till brittiska statskanalen BBC.
Studien utfördes på uppdrag av Defra, det brittiska departement för miljö-, livsmedels-, jordbruks- och fiskefrågor.