Narkolepsidrabbade utan ersättning

publicerad 25 oktober 2013
- av Alexander Almqvist

Efter massvaccinationerna mot Svininfluensan 2009 bröt flera fall av narkolepsi ut. Men 30 personer, varav 19 barn, får ingen ersättning från Läkemedelsförsäkringen. Anledningen: Symptomen upptäcktes försent.

Totalt 4,4 miljoner svenskar vaccinerades mot svininfluensan 2009. Ett av vaccinen som användes mest var Pandemrix. Det har under flera års tid varit omtvistat om Pandemrix kan leda till sömnsjukdomen narkolepsi. Socialstyrelsen avråder från att låta personer under 18 år vaccineras med Pandemrix.

Det av Läkemedelsbranschen ägda Läkemedelsförsäkringen är de som avgör vem som ska ha rätt till statlig ersättning för vaccinens bieffekter. Men kan man inte bevisa att symptom kommit inom åtta månader får man ingen ersättning.

”Ingen som kan det här”
Tove Hallböök, överläkare och doktor i barnneurologi, är kritisk till Läkemedelsförsäkrings tidsgräns på åtta månader.

– Narkolepsi är extremt ovanligt hos barn. Det är väldigt otroligt att det nu plötsligt skulle insjukna väldigt många fler per år om det inte finns någon anledning till det, säger hon till SvD.

Markku Partinen, doktor i medicin och forskare vid Helsingfors sömnklinik, säger till SvD att det inte går att sätta någon rimlig tidsgräns.

– Det finns inte någon biologisk gräns. Det finns ingen i världen som kan det här. Man talar nu om att en rimlig gräns ligger runt tio, tolv månader, därefter ser antalet fall ut att avta. Att sätta en absolut gräns på åtta månader går inte.

”Baserat på fakta”
I bland annat Norge, som genomförde massvaccinationen 2009, har man skrotat idén med en tidsgräns för att ha rätt till ersättning.

Men Anders Öhlén, Läkemedelsförsäkringens vd, försvarar den kritiserade tidsgränsen på åtta månader eftersom den är ”baserad på fakta”

De medicinska rådgivarna har gjort den bedömningen baserat på de fakta som finns tillgängliga, säger han till SvD.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!