Mobil spärrad – om du vägrar covidvaccin

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 2 juli 2021
- av Sofie Persson

Vägrar du att vaccinera dig mot covid-19 kommer din mobil att spärras. Åtminstone om du bor i provinsen Punjab i Pakistan.

I den folktäta provinsen Punjab i Pakistan har man nu infört en ny repressiv coronaregel – vägrar du att vaccinera dig mot covid-19 kommer man nämligen att spärra din mobil. Det skriver Schibstedsägda SvD.

Regeln kommer efter att landet har en stor tvekan och rädsla inför covidvaccinet. Hammad Raza, talesman för provinsens primärvård, säger att det först bara var ett förslag men att man sedan ändrade det.

– Vaccintvekan är så stor att beslutet fattades, påstår han.

Pakistan vaccinerar cirka 200 000 människor varje dag, men landet är folktätt med sina 220 miljoner invånare och myndigheterna jobbar hårt för att motverka vad man menar är ”rykten” angående faror med vaccinet. Däremot är många oroliga för vaccinet och att tvinga människor att vaccinera sig mot covid-19 genom att ta ifrån dem sin grundläggande frihet skapar ännu mer oro bland befolkningen.

Det blir jobbigt för mig om jag inte kan använda min telefon – men jag är väldigt rädd för vaccinet, säger hembiträdet Saima Bibi i mångmiljonstaden Lahore.

Den nya regeln gör dock inte människor mindre rädda, utan leder istället till att fler blir skeptiska mot covidvaccinet.

Man kan väl inte tvinga folk att vaccinera sig. Detta gör mig misstänksam, säger läraren Farwa Hussain i Rawalpindi.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.