Mikrober minskar astmarisk

publicerad 27 april 2015

Barn som utsätts för många olika bakterier i husets damm under sitt första år lider mindre risk att drabbas av astma, enligt forskare vid University of California-San Francisco (UCSF) som publicerat sina resultat i Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Det var tre gånger mer troligt att barn som varken hade allergier el­ler andningsproblem vid tre års ålder hade utsatts för större mängder bakterier och allergener. Det tyder på att utbredningen av allergier och astma i modern tid kan bero på vår allt renare inomhusmiljö.

– Om resultaten bekräftas av flera studier får vi kanske tänka oss att återgå till 1940-talets mönster då familjerna var större, maten mindre processad och steriliserad och barnen vistades mera utomhus, säger Homer Boushey, astmaexpert på UCSF.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.