Läckta Pfizer-mejl: ”Vi har använt fosterceller i vaccintester”

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 8 oktober 2021
- av Markus Andersson

I en läckt intern kommunikation påtalar flera av Pfizers chefer att företagets anställda inte bör berätta för omgivningen om att vävnad från aborterade foster används vid tester av företagets coronavaccin.

Visselblåsaren som offentliggjort uppgifterna menar att orsaken till hemlighetsmakeriet är att man inte vill göra religiösa grupper och abortmotståndare negativt inställda till vaccinen.

I det senaste av Project Veritas avslöjanden om vaccinindustrin intervjuar man visselblåsaren Melissa Strickler, som arbetar hos Pfizer som kvalitetsrevisor. Strickler har offentliggjort intern korrespondens där Pfizers ledning beordrar sina anställda att hålla tyst om att mänsklig fostervävnad används när vaccinen testas i laboratorium.

Bland annat medger Pfizers chefsforskare Philip Dormitzer att vävnad från foster används i företagets vaccinprogram – men att anställda bör hålla sig till Pfizers officiella och polerade narrativ och helst inte nämna att fostervävnaden används i vaccintesterna. Detta för att inte riskera att uppröra allmänheten och skapa ytterligare motvilja mot att injicera sig med de kontroversiella vaccinen.

HEK293T-celler som används för IVE-analysen kommer ursprungligen från aborterade foster”, står det att läsa i det av företaget godkända svaret – som också innehåller ett försvar av proceduren med att Vatikanen bekräftat att de anser att det är acceptabelt för abortmotståndare att låta injicera sig med vaccinen.

Pfizers officiella uttalande besvarar frågan väl och är vad som bör tillhandahållas som svar på en extern förfrågan”, fortsätter han och menar att anställda inte ska svara på något annat sätt.

– Det är nästan som att de går efter ett script … När de istället borde göra informationen så tydlig och enkel som möjligt för allmänheten att förstå, så att de kan fatta informerade beslut, menar Melissa Strickler.

Vanessa Gelman som är en av cheferna för Pfizers globala forskning uppmanar också företagets anställda att, i enlighet med vad man kommit överens om, vara ”försiktiga” med att tala om att mänskliga celler ingår i företagets vaccinprogram.

Ur företagsekonomiskt perspektiv vill vi undvika att informationen om fosterceller sprids omkring”, varnar hon.

Gelman menar vidare att ”riskerna” med att berätta för omgivningen att fosterceller använts för att ta fram vaccinen är större än ”de potentiella vinsterna” – återigen handlar det om risken att allmänheten kan bli negativt inställd till företaget.

Riskerna med att kommunicera det här just nu är större än de potentiella vinsterna vi skulle se, särskilt avseende allmänheten som skulle kunna ta den här informationen och använda den på sätt vi inte vill se. Vi har inte fått några frågor från lagstiftare eller media om den här frågan under de senaste veckorna så vi vill undvika att lyfta fram det här om möjligt”, skriver hon.

Pfizers Sverigekopplade forskningschef Mikael Dolsten omnämns i mejlen. (Foto: Project Veritas)

 

I ett annat internt meddelande betonar Gelman ännu en gång att företaget aktivt försöker hemlighålla informationen om fosterceller i vaccintesterna.

Vi har så gott vi har kunnat försökt att inte nämna fostercellslinjerna … En eller fler cellinjer med ett ursprung som kan spåras tillbaka till mänsklig fostervävnad har använts i laboratorietester kopplade till vaccinprogrammen”, skriver hon och betonar att informationen inte ska lämnas ut om det inte bedöms som ”absolut nödvändigt”.

 

Visselblåsaren som delade med sig av den interna korrespondensen säger att hon inte är helt säker på huruvida vävnad från abortfoster faktiskt återfinns i Pfizers slutgiltiga vaccinprodukt eller inte – eftersom hemlighetsmakeriet på företaget är så omfattande och inte ens de anställda får all information.

– De är så vilseledande i sina meddelanden, det är nästan som om detta återfinns i det färdiga vaccinet och det gör att jag inte litar på det, konstaterar hon.

Strickler anser vidare att det mest sannolika skälet för Pfizer att hemlighålla att fostervävnad används i framställningen av vaccinen är att man inte vill att abortmotståndare och religiösa ska låta bli att vaccinera sig.

– De vill inte behöva hantera upprörda människor … De vill inte att någon ska ha en ursäkt för att inte ta det (vaccinet).

I många fall där covid-vaccinationer är mer eller mindre obligatoriska ges undantag för människor som av religiösa skäl inte kan eller vill vaccinera sig och det är enligt Strickler framför allt denna grupp som Pfizer vill hemlighålla informationen för.

Hon tror också att Pfizer medvetet hemlighåller information om vaccinen som direkt påverkar huruvida människor samtycker till injektionerna eller inte och att det är mycket problematiskt och orättvist att de som vaccinerar sig inte får tillgång till all information.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!