Köttkonsumtionen fortsätter öka

publicerad 21 december 2013

Människans köttätande är på väg att öka. På den ”trofiska skalan” från 1 till 5,5 där växter och phytoplankton som skapar sin egen föda hamnar i botten och rovdjur som tigrar och hajar som i stort sett exklusivt lever på kött hamnar i topp, ligger vi enligt en studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) för närvarande på 2,21.

Det är en ökning från 1970-talet då siffran låg på 2,15. Och ett ökat köttätande i länder som Kina, Indien och Brasilien håller på att öka siffran ytterligare. 

Siffrorna har räknats fram med hjälp av data från Food and Agricultural Organization, FAO, som sträcker sig nästan 50 år tillbaka, och skiljer sig en hel del över globen. I Burundi låg man 2009 på 2,04, vilket innebär en diet som är till 96,7 procent växtbaserad, medan Island samma år låg på 2,57 – en diet som till 50 procent består av kött och fisk. Men på Island, liksom Mongoliet, Mauretanien och i Skandinavien, andra områden som har hög köttkonsumtion, sjunker siffrorna, rapporterar Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.