Ica-butiker sålde giftiga meloner

publicerad 26 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Honungsmeloner innehållande det förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran har sålts i Ica-butiker. Bekämpningsmedlet är väldigt farligt att förtära.

Vid kontroller i Holland upptäcktes höga halter av det förbjudna bekämpningsmedlet karbofuran i melonerna. Om ett barn får i sig omkring 100 gram av de förgiftade honungsmelonerna kan följden för barnet bland annat bli andningssvårigheter, enligt SVT Sydnytt.

– Melonerna har sannolikt gått till butik och sannolikt till konsument också, säger Maria Hillborg, pressekreterare på ICA till Sydnytt.

Annelie Widenfalk på Livsmedelsverket säger till Sydnytt att hon är skarpt kritisk till att honungsmeloner med karbofuran har sålts på Ica-butiker.

– De akuta symptom man kan få är till exempel illamående, ryckningar i musklerna och andningssvårigheter.

Karbofuran är helt förbjudet för användning på livsmedel inom EU. Ica köpte cirka 700 kilo förgiftade honungsmeloner från en grossist i Helsingborg. Men ursprunget för melonerna var en spansk exportör, Agrotul Green S.L.

Efter att stickprovskontroller genomförts i Holland i förra veckan gick ett livsmedelslarm ut från holländska myndigheter till de drabbade länderna – Sverige, Österrike, Tyskland, Litauen, och Storbritannien, skriver SVT Sydnytt.

Fakta Karbofuran:

Karbofuran är en av de mest giftiga karbamat-bekämpningsmedeln. Det används för att hålla insekter borta från grödor som potatis, majs och sojabönor.

En växt absorberar karbofuran genom rötterna. Det har också en verkande effekt mot skadedjur.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!