Hälsa

Här är den förbjudna videon om ekologisk mat

Visade familj som fick mindre bekämpningsmedel i kroppen efter att ha övergått till ekologisk mat. Nu är den förbjuden att visas av Coop.

Coop har nu förbjudits att använda sig av sina reklamfilmer som visar hur en familj får mindre bekämpningsmedel i kroppen efter att ha övergått till ekologisk mat. Coops reklamfilm byggde på en studie, men branschföreningen Svenskt Växtskydd ogillade filmens budskap och anmälde den. Nu har filmerna förbjudits.

Reklamfilmerna som visades i tv under 2015 och 2016 fick stor uppmärksamhet. Handlingen i filmerna kretsade kring en familj som uppgavs ha fått i sig betydligt mindre skadliga ämnen sedan de slutat äta “vanliga” livsmedel och gått över till – Coops – ekologiska utbud.
– Det är ovederhäftiga påståenden som förekommer i reklamen. Man överdriver risker, vilseleder och skräms, säger Anders verksamhetsledare vid Svenskt Växtskydd, till TT.

Svenskt Växtskydd drog Coop till Patent- och marknadsdomstolen.

Domstolen förbjuder nu Coop att använda filmerna “Ekoeffekten”, “The Organic Effect” och “Amelia testar ekoeffekten”, samt liknande framställningar, i sin marknadsföring av livsmedel. Bryter Coop mot detta väntar vite om en miljon kronor.

– Det allvarligaste som Coop gör är att de försöker att få det här att verka vetenskapligt. Genom en väldigt tafflig och riggad studie visar man det som man vill visa, säger Normann.

Svenskt växtskydd är stolta över domen och lyfter på sin hemsida fram att Coop får betala vite om de exempelvis:

visar filmerna ”ekoeffekten” eller ”Amelia testar ekoeffekten” igen,

påstår att ”vi äter insektsmedel” om konventionell mat,

skriver att ekologisk mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel,

hävdar att ekologisk livsmedelsproduktion ökar mångfalden i naturen, eller

på något annat sätt marknadsför att ekologiskt odlade livsmedel är bättre och medför färre risker ur hälsosynpunkt än konventionellt odlade livsmedel.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!