Flera ansiktsförlamade i Israel efter Pfizer-vaccination

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 20 januari 2021
- av Sofie Persson
Personen till höger bild har drabbats av ansiktsförlamning i ett annat sammanhang.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Minst 13 människor i Israel har drabbats av ansiktsförlamning efter att de tagit Pfizers vaccin mot covid-19. Uppgifterna framkommer bara en månad efter att US Food and Drug Administration rapporterat liknande problem – men då menade att det inte var sammankopplat med vaccinsatsen.

Israel har varit snabba med att vaccinera och hyllats för det. Hela 20 procent av deras befolkning har i dagsläget vaccinerats.

Däremot har vaccinet lett till några oväntade hälsoproblem för en handfull människor, skriver RT. Minst 13 har rapporterat milda ansiktsförlamningar efter att de fått en dos av Pfizer/BioNTech-vaccinet. Hälsovårdsministret tror att det kan finnas fler.

– I minst 28 timmar gick jag omkring med en ansiktsförlamning, berättar en av de drabbade för Ynet.

Personen sade dock att reaktionen var ”ovanlig” och att det var ”viktigt” att människor vaccinerade sig. Däremot var han själv osäker om han skulle ta en andra dos av vaccinet.

Hälsoministeriet i Israel menar att det är säkert att ta den andra dosen av vaccinet, så länge ansiktsförlamningen släppt och det inte är några långsiktiga biverkningar från första dosen. Dock har några israeliska medicinska experter ignorerat detta.

Professor Galia Rahay, direktör för avdelningen för infektionssjukdomar på Sheba Medical Center, säger till Ynet att hon inte känner sig bekväm med att ge en andra dos när en person upplevt förlamning från den första dosen.

Ingen vet om det här är sammankopplat med vaccinet eller inte. Därför vill jag avstå från att ge en andra dos till någon som upplevt förlamning från första dosen, säger hon.

Förra månaden rapporterade FDA fyra deltagare i fas tre av ett test av Pfizer-vaccinet att de fått tillfälliga ansiktsförlamningar. Dock kom FDA fram till att det inte fanns några bevis för att det var vaccinet som orsakat ansiktsförlamningen, men tros det rekommenderade de extra övervakning av just den vaccinsatsen.

Pfizer/BioNTech-vaccinet började distribueras i Storbritannien under december 2020 och flera allvarliga vaccinskador och även dödsfall har rapporterats i olika länder. Tidigare har Nya Dagbladet rapporterat om dödsfall och vaccinskador i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!