Finland vaccinerar barn – även mot föräldrars vilja

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 9 augusti 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Finland kommer från och med i dag att börja injicera barn mellan tolv och femton år med de experimentella covidvaccinen som fortfarande endast fått ett nödgodkännande. Det kommer dessutom att kunna ske mot föräldrars vilja.

Trots att vaccinering mot covid-19 av barn ifrågasatts av flera tunga experter, bland andra Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, går Finland vidare och börjar idag att vaccinera barn mellan tolv och femton år.

Enligt social- och hälsovårdsministeriet är det vaccinen från Pfizer och Moderna som ska användas, som är de två som är godkända i landet för personer över tolv år.

Vad som är helt nytt är att vaccineringen nu skall kunna ske emot föräldrar och vårdnadshavares vilja.

En minderårig kan själv besluta om vaccinationen, förutsatt att den yrkesutbildade person inom hälso- och sjukvård som ger vaccinet bedömer att den minderåriga med hänsyn till hans eller hennes ålder och utvecklingsnivå kan fatta beslut om sin vaccination”, skriver social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande, enligt TT.

Att man låter tolvåringar fatta egna medicinska beslut som kan påverka hela barnets framtid med risk för allvarliga biverkningar är något som sticker ut historiskt, men som inte heller föregåtts av någon bredare debatt, utan bara nämns i förbifarten.

– Det här har ju inte varit aktuellt tidigare så vi hoppas det skall gå smidigt, säger Lillemor Forsén, vårdservicechef i finska Sjundeå, som håller i trådarna för planeringsarbetet enligt finska Yle.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!