D-vitamin under graviditeten gör barnen starkare

Barn vars mammor hade rikliga nivåer av D-vitamin i kroppen under graviditeten kan ha starkare muskler och få en bättre muskelutveckling senare i livet, visar en färsk brittisk studie.

publicerad 4 januari 2014

Studien, som genomfördes vid University of Southampton, omfattade 678 barn och visar sambandet mellan fyraåringars greppstyrka och muskelmassa, och D-vitaminnivåerna i livmodern.

Men det är inte bara i barndomen som D-vitaminnivåerna påverkar. Enligt forskarna som genomfört studien kan D-vitaminen ge fördelar på ålderns höst.

Det är troligt att barn som är starkare vid fyra års ålder, på grund av mödrarna höga D-vitaminnivåer, kommer bevara muskelstyrkan i vuxen ålder och eventuellt bidra till att minska sjukdomar när man tappar muskelmassa i ålderdomen, säger Nicholas Harvey, lektor vid universitetet.
D-vitaminbrist har tidigare associerats med nedsatt muskelstyrka hos såväl vuxna som barn, men det kopplingen mellan D-vitamin och graviditet har inte tidigare fastställts på samma sätt.

Läs även NyD:s analys om vin och depression för att få reda på hur man får i sig D-vitaminer.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!