Brännässlans nio fantastiska hälsoeffekter

Den för många retliga brännässlan döljer en rad relativt okända positiva hälsoeffekter. Per Johansson guidar oss här genom nässlans fantastiska värld.

publicerad 17 april 2018

Brännässla eller “urtica dioica” som är det latinska artnamnet, kallas ibland på goda grunder “kungen av ogräs”. Den är en vanlig och uråldrig ingrediens i många örtmediciner.

Sjuder man upp nässlan i vatten neutraliseras de kemiska ämnen som orsakar de välkända och smärtsamt svidande stingen. Det är en sammantaget mycket näringsrik ört, innehållande cirka 70 vitala ämnen.

Särskilt anmärkningsvärt hög är halten fyllokinon (vitamin K1) med hela 604% av rekommenderat dagligt intag per 100 gram.

Roten, bladen, fröna och blommorna har olika egenskaper och användningsområden och kan genom sitt innehåll av bland annat flavonoider, karotenoider,  vitaminer och mineraler ge snabb och gynnsam effekt i kroppen.

1. Njurar

Den mest lovande och beforskade nyttan av nässelte har att göra med dess effekt på njurarna. Som ett verksamt diuretika (vätskedrivande) stimuleras urinering varvid uppkomst av njursten motverkas (även i gallblåsan). Man bör då tillgodose att dricka extra vatten.

2. Antiinflammatoriskt

Brännässlan hämmar frisättningen av kroppsegna inflammatoriska ämnen och kan på så vis lindra inflammatoriska tillstånd som exempelvis muskelsmärta, gikt och minska symptom vid artrit.

3. Osteoporos

Det höga innehållet av boron kan, tillsammans med nässlans hormonreglerande egenskaper, motverka benskörhet genom att boron förhindrar kalcium att läcka från skelettet.

4. Hår,  hud och naglar

Nässelbladen innehåller kisel och svavel som är nödvändigt för hår, hud och naglar. Utvärtes kan avkok på nässlan appliceras vilket skall kunna återge håret dess ursprungliga färg och motverka håravfall. Invärtes kan extrakt ifrån roten intas för att gynnsamt motverka håravfall.

Rynkor, ärr och acne kan påverkas gynnsamt av att avkok på nässla appliceras.

5. Minskar menstruationsbesvär

Nässlan verkar sammandragande och kan därvid minska blödning vid menstruation, samtidigt som dess bedövande egenskaper även kan mildra pms, kramper och menstruationssmärtor. Urinvägsinfektioner kan också påverkas gynnsamt.

Gravida bör dock undvika nässlor eftersom de kan orsaka hormonsvängningar och sammandragningar i livmodern.

6. Ökar sexuell energi

Brännässla innehåller lignaner som binder till SHGB (sexhormonbindande globulin). Detta främjar nivåerna av testosteron vilket stimulerar sexdrift såväl som uthållighet samt motverkar för tidig utlösning.

7. Minskar allergier

För att minska överkänslighetsreaktioner kan man prova att äta nässelblad innan måltid. Nässlan innehåller antihistamin och kan lindra säsongsbundna allergier som hösnuva, nässelfeber, hosta, snuva och astma.

8. Prostataproblem

Nässelrot innehåller flera essentiella bioaktiva fytokemikalier och är en av de mest effektiva örtmedicinerna mot BHP (godartad prostataförstoring).

9. Förbättrar immunförsvaret

Nässelte har starkt svampdödande och antibakteriella egenskaper, ett högt innehåll av vitamin C, och rikligt med flavonoider och karotenoider. Detta minskar oxidativ stress och påfrestningar på immunförsvaret som därmed frigörs för andra uppgifter.

Brännässlor finns det gott om i den svenska naturen och kan med fördel skördas och beredas för att användas för att uppnå dessa kända hälsoeffekter. Om man är osäker eller saknar möjligheten att själv skörda och bereda nässlan finns gott om nässelbaserade produkter i välsorterade hälsokostbutiker.

 

Så passa på att njuta av vad denna fantastiska växt har att bjuda oss. Billigare och bättre medicin än naturens egen kan man knappast få!

 

Per Johansson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!