Bolivianerna väljer bort McDonalds

publicerad 20 juli 2013

Hamburgerjätten McDonalds har stängt igen alla sina restauranger i Bolivia. Detta sedan landets befolkning inte ansett att det är värt mödan att äta av McDonalds ofta onyttiga utbud.

Foto: Flickr/apparentbliss/CC BY-NC-SA 2.0
Foto: Flickr/apparentbliss/CC BY-NC-SA 2.0

Trots låga priser ansåg inte bolivianerna att det var tillräckligt gynnsamt att äta snabbmaten med hänsyn till hälsan. McDonalds led stora förluster av detta och verksamheten i landet gick ekonomiskt back varje år i ett decennium. Efter att ha varit verksamma i Bolivia i 14 år kunde det omfattande nätverket som McDonalds byggt upp ses kollapsa.

Att just bolivianerna valt att nobba McDonald’s härrör från det bolivianska tankesättet om att måltiderna ska vara väl förberedda. I Bolivia respekterar man sina kroppar mycket och tar hänsyn till vad som händer i magen, skriver NaturalNews.com.

McDonalds misslyckande i Bolivia påverkade mycket och det producerades en dokumentär med titeln ”Why did McDonald’s Bolivia go Bankrupt” (Varför gick McDonalds i konkurs i Bolivia) som handlade om varför det bolivianska folket gett hamburgerkedjan kalla handen.

Dokumentären innehåller intervjuer med kockar, sociologer, dietister och pedagoger som alla verkar vara överens – bolivianer är inte emot hamburgare som sådant, bara mot snabbmaten.

Bolivia blir i och med detta det första latinamerikanska land som ger McDonalds nobben.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.