Allt fler vaccinerade intensivvårdas – för covid-19

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 1 juni 2021
- av Markus Andersson

En majoritet av de patienter över 65 år som just nu intensivvårdas för covid-19 på Akademiska sjukhuset i Uppsala är vaccinerade med sin första dos av vaccinet. Läkare menar dock att sjukdomsfallen inte kan kopplas till vaccinet utan att det handlar om att patienterna ännu inte är ”färdigvaccinerade”.

Vänsterpopulistiska Schibsted-tidningen Aftonbladet rapporterar att de flesta 65-åringar och äldre som intensivvårdas i Uppsala för covid-19 är personer som har injicerats med vaccinet, men läkare hävdar att utvecklingen är väntad och att det beror på att patienterna ännu inte har fått ”fullt skydd”.

– Vi kan se att det är några som läggs in på iva som har fått en första dos. De har än så länge inte fått två doser och kan därför inte räkna med fullt skydd, säger överläkaren Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig på iva.

De vaccinerade som insjuknat ska ha vaccinerats med såväl Pfizers som Astra Zenecas vaccin och det handlar i Uppsala om minst 16 patienter.

Situationen ser ut på ett liknande sätt i andra delar av landet och Göran Karlsson som är överläkare på centralsjukhuset i Karlstad menar att utvecklingen inte är förvånande.

– Eftersom i princip alla i hela Sverige över 65 har erbjudits minst en dos vaccin är det inte konstigt att majoriteten av de över 65 som ligger på iva är vaccinerade, menar han och vidhåller att det generellt är färre som intensivvårdas nu än innan vaccinationsprogrammen drog igång.

Han poängterar också att vaccinet inte gör alla människor immuna och att ett antal svenskar fortfarande kommer att bli sjuka även om de vaccinerar sig.

– Om ett vaccin till exempel har 90 procents effektivitet innebär det att nio av tio blir immuna, men att en av tio inte blir det, och det innebär att man kan bli sjuk precis som alla andra.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret har omkring 200 vaccinerade svenskar hamnat på intensivvården efter att ha fått sina injektioner. Mörkertalen kan dock vara stora och man vet heller inte om sjukdomsförloppet ser annorlunda ut för de som intensivvårdas efter att de vaccinerat sig.

– Hur det går för dem, om de har liknande längd på sjukhustiden, om det är samma grad av dödlighet, det här är sådant som kommer att komma fram längre fram, men det tar säkert ett halvår innan vi vet något om det, säger Göran Karlström.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.