Villaägarna: ”Förtvivlat läge för svenska hushåll”

Energikrisen

publicerad 8 september 2022
- av Redaktionen
Många svenskar klarar inte av kostnadsökningarna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bostadspriserna fortsätter falla och allt fler husägare är också oroliga för att de själva och deras familjer inte kommer att ha råd att bo kvar när boräntor stiger och elpriserna skenar. Daniel Liljeberg, samhällsekonomisk chef på Villaägarna beskriver läget som ”förtvivlat”.

– För många hushåll är det ett förtvivlat läge. Den här kostnadschocken har vi nog aldrig sett tidigare.

– Människor berättar för oss hur de funderar på att sälja huset, för man inser att man inte kan bo kvar med det nya kostnadsläget, förklarar Liljeberg vidare.

Bara under de tre senaste månaderna har priset på villor fallit med fyra procent och bostadsrätterna har tappat åtta procent, enligt data från Svensk Mäklarstatistik. Höjda boräntor och elräkningar som är högre än någonsin tidigare har drabbat husägare särskilt hårt och många har nu stora svårigheter att få ihop sin privatekonomi.

Daniel Liljeberg medger att man som husägare förvisso bör ha en buffert och vara beredd på oförutsedda kostnader, men anser att svenska villaägare haft mycket svårt att kunna förutse och planera för de extrema prisökningar som nu skett.

– Man binder räntor och binder elpris och gör allt man kan, men när vi får elräkningar på 20 000 – 25 000 kronor enskilda månader så är det väldigt svårt för enskilda hushåll att förbereda sig.

Christer Lindeblad, pensionär i Åstorp, är en av dem som drabbats mycket hårt och han kom fram till att han inte längre har råd att bo kvar i det hus där han levt de senaste 20 åren.

– Elpriserna med de höjder som de når nu så finns det inte en chans att man kan bo kvar med en vanlig pension, konstaterar han och berättar att han därför nu sålt huset.

Allting tyder också på att bostadspriserna kommer att fortsätta falla. Enligt mäklarfirman Erik Olssons bostadsindex svarade 67 procent av visningsbesökarna att de räknar med att bostadspriserna går ner ytterligare under 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!