Ukrainakriget kostar Tyskland 175 miljarder euro i år

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 14 februari 2023
- av Isac Boman

Enligt forskare vid den liberala tankesmedjan, Kölns institut för ekonomisk forskning, beräknas kriget i Ukraina kosta den tyska ekonomin 175 miljarder euro (närmare 2000 miljarder kronor) – bara under 2023, vilket motsvarar hela 4,5 procent av BNP.

Kriget i Ukraina och alla ekonomiska hot i samband med det kommer att kosta omkring 175 miljarder euro i mervärde. Justerat för priser motsvarar det cirka 4,5 procent av BNP”, konstaterar forskarna i rapporten.

Den enorma summan motsvarar cirka 2 000 euro per tysk invånare.

Det kan noteras att tyskarna redan under tre föregående år tvingats acceptera mycket omfattande ekonomiska förluster som en direkt följd av politiska beslut. Nedstängningspolitiken under coronakrisen bedöms ha kostat landet 175 miljarder euro under 2020 och 125 miljarder euro i BNP-förluster 2021. Under förra året bedöms de ekonomiska förlusterna för dessa ha landat på cirka 120 miljarder euro.

De sammanlagda produktionsförlusterna, räknat sedan coronapolitiken inleddes, beräknas uppgå till hisnande 595 miljarder euro vid slutet av 2023 – cirka 7000 euro per invånare i Tyskland.

Man konstaterar att Tyskland fortfarande befinner sig i ett krisläge och att coronakrisen övergått till en ny kris på grund av det pågående kriget i Ukraina och sprängningen av Nord Stream, där energisektorn är hotad och det finns risk för störningar och nödsituationer i kritisk infrastruktur.

De kraftigt höjda kostnaderna – inte bara för el och gas – utan även för råmaterial och underleverantörer hotar den tyska konkurrenskraften och gör att få tyska företag vågar genomföra planerade investeringar.

Samtidigt har situationen en mycket negativ effekt på tyskarnas privatekonomi. Hushållen köper inte lika mycket som tidigare och väljer att i högre utsträckning att hålla i sina pengar – något som ytterligare påverkar hela ekonomin negativt.

– Situationen är fortfarande mycket bräcklig. Den exceptionella situationen kommer att hålla oss sysselsatta under de kommande månaderna och kommer att tynga välståndet, kommenterar ekonomen Michael Grömling.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.