Tyska städer inrättar offentliga värmehallar

Energikrisen

publicerad 21 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Elledning i Thüringen.

Med rädsla för att Ryssland kommer att minska eller helt strypa gasförsörjningen, försöker nu Tyskland desperat finna vägar att spara energi inför vintern. Städer över hela landet har börjat organisera kristeam och beredskapsplaner.

Rådande energikris, inte minst i Europa, har satt bryderier i mången beslutsfattares huvud, så även i Tyskland. Från att stänga av vattenfontäner och vrida ner pooltemperaturer till att förbereda så kallade “värmehallar” för människor att hålla sig varma i, har städer över hela Tyskland börjat instifta nödplaner i syfte att säkerställa sin energiförsörjning. Man kallar dessa åtgärdsplaner för “Ingen Ska Frysa”.

En av dessa städer är Ludwigshafen am Rhein, i regionen Rheinland-Pfalz. Där avser man nu att bygga ett flertal av dessa värmehallar, som lokalbefolkningen till vintern följaktligen ska kunna värma sig i – en tillflyktsort när den egna elen stängts av.

– Vi förbereder oss just nu för alla nödscenarier med sikte på hösten och vintern, säger stadens socialdemokratiska borgmästare Jutta Steinruck till tidningen Bild.

Andra områden, som Neustadt, Frankenthal och Landau, planerar också liknande initiativ.

Chefen för den tyska kommunföreningen, Gerd Landsberg, höjer även han ett varningens finger för att andra städer runt om i Tyskland behöver förbereda sig på liknande sätt inför vintern.

– Eftersom ingen kan säga exakt hur dramatisk utvecklingen kommer att bli, bör man överväga att tillhandahålla värmeöar eller värmehallar där framför allt äldre kan vistas under en mycket kall vinter, säger Landsberg till Bild.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!