Sedan årsskiftet har svenska privatpersoners skulder hos Kronofogden ökat med hela 10 miljarder till rekordhöga 129 miljarder kronor.
Samtidigt varnar myndigheten själv för att skuldsättningen inte bara riskerar att leda till evig fattigdom utan också till utanförskap och psykisk ohälsa.
– Det är ofta mycket tårar, förtvivlan, och man vet inte riktigt vad man ska göra eller hur man ska ta sig ur den här situationen och man lägger väldigt mycket skuld på sig att man har satt sin familj i den dåliga situationen, säger Marita Sturesson, ordförande i yrkesföreningen för kommunala budget- och skuldrådgivare (BUS), till skattefinansierade SR.
Det handlar primärt om skulder relaterade till konsumtion som ökat kraftigt – bland annat lån, krediter och avbetalningar kopplade till köp av resor eller shopping på nätet.
Kronofogdens privatekonomiske talesman, Davor Vuleta, berättar att man också noterar en 42-procentig ökning av obetalda studieskulder till CSN.
– Den här situationen är väldigt oroande och väldigt allvarlig tycker jag. Konsekvenserna kan bli att man inte lyckas bli skuldfri, att man fastnar i skuldfällan, hamnar i ekonomiskt utanförskap som leder till socialt utanförskap och i slutändan till psykisk ohälsa, varnar han.
– Vi vet ju att skulder hos Kronofogden är väldigt förknippade med psykisk ohälsa.
“Levt ett bra liv”
På BUS märker man också en förändring där allt fler svenskar, även med ”goda inkomster”, hör av sig för skuldrådgivning.
– Den här nya gruppen har ju ofta levt ett väldigt bra liv, har ett fint hus, fina bilar och unnar sig mycket men nu när allt har blivit dyrare så räcker helt enkelt inte pengarna. Man har levt över sina tillgångar, förklarar Marita Sturesson.