Svenska föräldrar tvingas hjälpa vuxna barn ekonomiskt

Förstörelsen av den europeiska ekonomin

publicerad 6 november 2023
– av Sofie Persson
Att be sina föräldrar om pengar upplevs ofta som skamligt.

Det senaste halvåret har varannan förälder i åldern 60–69 år gett ekonomisk hjälp till sina vuxna barn, visar en ny undersökning. Samtidigt har ungefär var tredje svensk stöttat någon ekonomiskt under samma period.

I en ny undersökning från Kantar på uppdrag av SBAB har man frågat 1000 personer mellan 18–79 år om de stöttat någon ekonomiskt under det senaste halvåret. Där svarade åtta procent att man hjälpt en vän ekonomiskt, fem procent att man hjälpt sina föräldrar samt 6 procent hade hjälpt någon annan släkting än barn och föräldrar. 17 procent uppgav att man hjälpt sitt vuxna barn.

Räntekostnaderna har fyrdubblats de senaste 18 månaderna. Inflationen har samtidigt legat på samma nivåer som under 90-talskrisen och energipriserna har periodvis varit betydligt högre än vad hushållen varit vana vid, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom, i ett pressmeddelande.

Bland de som stöttat sina barn ekonomiskt det senaste halvåret är det framför allt personer i åldersgruppen 60–69 år, där 48 procent uppger att de hjälpt sina vuxna barn. Det innebär i princip att varannan vuxen i åldersgruppen 32–41 år tagit emot ekonomiskt stöd från en förälder, med utgångspunkt i undersökningens antagande att de som idag är 60–69 år var cirka 28 år gamla i snitt när de fick sina barn.

”Drabbas väldigt hårt”

Det är på sätt och vis förvånande att vuxna, nästan medelålders, barn fått ekonomiskt stöd i större utsträckning än de barn som precis flyttat hemifrån. Samtidigt vet vi att det är en grupp som drabbats väldigt hårt ekonomiskt. Många av dem har små barn och har kanske köpt en villa de senaste åren. De som köpte en villa under 2021 har till exempel i genomsnitt fått se sina räntekostnader öka med nästan 9 000 kronor i månaden. Att få pengar från sina föräldrar uppskattas säkert men kan kanske samtidigt känns lite skamligt och det är nog inget man skryter om på kafferasten, säger Hasselvik.

Enkätundersökningen genomfördes mellan den 20–24 september 2023. I undersökningen framgår dock inte hur många av de svarande som har barn, utan man har utgått från SCB:s statistik och gjort en uppskattning. När det gäller räntekostnader har man utgått från att räntan höjts med 4 procent, vilket är i linje med Riksbankens höjning av styrräntan sedan 2021.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.