MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Svenska banker lånar pengar till kärnvapentillverkning

De svenska storbankerna Handelsbanken och SEB har avslöjats med att låna ut mångmiljardbelopp till flera vapenföretag. Pengarna som bankerna lånar ut använder vapenföretagen för att ta fram kärnvapen.

publicerad 10 oktober 2013

Fredsorganisationerna IKV Pax Christi har författat rapporten som listar nästan 300 internationella banker. Både SEB och Handelsbanken hamnar på den svarta listan i rapporten, skriver Dagens Nyheter.

SEB har lånat ut sammanlagt 1,5 miljarder kronor till två vapenföretag; BAE Systems (bolaget som köpt svenska Bofors) och holländska Eads. Båda företagen är ledande när det kommer till att utveckla nya kärnvapen.

Handelsbanken har lånat ut totalt 735 miljoner kronor via två lån till amerikanska General Dynamics som arbetar med olika kärnvapenprojekt.

Organisationen Svenska läkare mot kärnvapen presenterar rapporten tillsammans med Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet i Sverige.

På Svenska läkare mot kärnvapen är man besvikna över att SEB och Handelsbanken inte tar ställning mot massförstörelsevapen.

– Det är väldigt tråkigt att de inte tar ställning mot ett vapen som kan få så katastrofala konsekvenser för mänskligheten, säger Josefin Lind, informationsansvarig på organisationen, till Dagens Nyheter.

– Vi har fört en dialog men de har varit väldigt tydliga med att det inte går att plocka bort de här investeringarna. Men vi ser att andra kan göra det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend