Ekonomi

Svenska banker lånar pengar till kärnvapentillverkning

Fredsorganisationerna IKV Pax Christi har författat rapporten som listar nästan 300 internationella banker. Både SEB och Handelsbanken hamnar på den svarta listan i rapporten, skriver Dagens Nyheter.

SEB har lånat ut sammanlagt 1,5 miljarder kronor till två vapenföretag; BAE Systems (bolaget som köpt svenska Bofors) och holländska Eads. Båda företagen är ledande när det kommer till att utveckla nya kärnvapen.

Handelsbanken har lånat ut totalt 735 miljoner kronor via två lån till amerikanska General Dynamics som arbetar med olika kärnvapenprojekt.

Organisationen Svenska läkare mot kärnvapen presenterar rapporten tillsammans med Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet i Sverige.

På Svenska läkare mot kärnvapen är man besvikna över att SEB och Handelsbanken inte tar ställning mot massförstörelsevapen.

– Det är väldigt tråkigt att de inte tar ställning mot ett vapen som kan få så katastrofala konsekvenser för mänskligheten, säger Josefin Lind, informationsansvarig på organisationen, till Dagens Nyheter.

– Vi har fört en dialog men de har varit väldigt tydliga med att det inte går att plocka bort de här investeringarna. Men vi ser att andra kan göra det.

 

Liknande artiklar

SD: Vi kommer inte att rösta för ett kärnvapenförb... Sverigedemokraterna svänger nu i frågan om kärnvapen och meddelar att man kommer rösta emot att Sverige ratificerar FN:s...
Hundratals ska ha omkommit efter nordkoreansk prov... Japansk media rapporterar att minst 200 personer omkom i ett tunnelras efter att den nordkoreanska regimen utförde en pr...
Kyrkan ställer krav om kärnvapen Sveriges kristna råds generalsekreterare Karin Wiborn överlämnade den 11 september ett brev till utrikesminister Margot ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!