Stora sparkrav i Leksand och Falun

publicerad 4 maj 2019

De två dalakommunerna Leksand och Falun har fått stora ekonomiska problem. I Leksand kommer det att saknas omkring 30 miljoner kronor per år framöver. I Falun har ett planerat överskott på 70 miljoner kronor vänts till ett underskott på 6 miljoner.

Läget i Leksand är det svåraste på 20 år, enligt kommundirektören Göran Wigert. Förra året landande kommunens underskott på 9 miljoner och för 2019 spås underskottet vara 14 miljoner. Även åren 2020-2022 kommer att bli kärva. Ökade kostnader inom skolan och socialtjänsten ska vara orsaken till det dystra ekonomiska läget.

Även i grannkommunen Falun väntas ett stort budgetunderskott. Enligt ekonomichefen Sari Nilsson är läget mycket tufft. Underskottet ska bero på ökade kostnader för försörjningsstöd, personlig assistans, familjehem och HVB-hem. Kommunen planerade få ett överskott på 70 miljoner kronor, men det har nu vänts till ett underskott på 6 miljoner.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.