SAS gör stora förluster – planerar stycka bolaget

publicerad 1 mars 2020
Rickard Gustafsson, vd på SAS.

SAS har inte bara problem med sin famösa reklamfilm. Företaget dras också med miljardförluster. Ledningen har startat ett ”spökflygbolag” som i dag varken har flygplan, piloter eller kabinpersonal. Flygbolaget är tänkt som ett nytt lågkostnadsbolag inom det skandinaviska flygbolaget.

SAS redovisar en förlust före skatt på drygt en miljard kronor under perioden november till januari. Det skall jämföras med förlusten på 576 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. SAS-aktien gick ned närmare tolv procent på förmiddagen.

Coronaviruset slår också hårt, eftersom flygningarna till Kina har ställts in. ”Intäktsbortfallet från de indragna flygningarna i februari och mars förväntas uppgå till 200 miljoner kronor”, skriver bolaget.

I kvartalsrapporten avslöjar SAS även sina framtidsplanerna rörande ”spökbolaget”, som internt kallas för Airstar 4 A/S.

Upplägget gäller medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor. Det klarar SAS vd Rickard Gustafsson ut. Han betonar, att bolaget skall flyga på ”skandinaviska villkor”. Detta för att inte skärra fackföreningarna – som ändå tycks ha blivit upprörda av nyheten.

Svenska staten är idag bolagets störste ägare med 14,82 procent av rösterna följd av danska staten med 14,24 procent. Norge har också en ägarandel, dock lägre än tredje största ägaren – Wallenberg-sfärens Knut och Alice Wallenberg-stiftelsen.

Hur länge svenska staten kommer att stå kvar som storägare är oklart. Regeringen har tidigare signalerat att man är beredd att sälja, när tidpunkten är den rätta.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!