Ekonomi

Så handlar du säkert i julruschen

Så skyddar du dig mot falska annonser och från att dina kortuppgifter sprids på nätet.

I trängseln när många är ute och shoppar är det också vanligt med fickstölder, håll extra koll på dina saker.

Under Black Friday och i julhandeln handlas det mycket på nätet och det är lätt att bli lurad. Det förekommer regelbundet falska annonser av falska företag som tar dina pengar och kortuppgifter utan att du får någon vara.

Men det finns också många webbsidor på nätet tillhörande riktiga företag som inte använder sig av de säkerhetslösningar som finns för att hålla dina kortuppgifter säkra. Dessa sidor är extra känsliga för dataintrång som innebär att dina och andra kunders kortuppgifter kommer ut på svarta marknaden.

Annons:

Tips för att handla säkert på nätet

  • Handla bara på säkra webbsidor – kolla recensioner och använd sidor som har 3D Secure eller annan tvåstegsidentifiering.
  • Spara inte dina kortuppgifter i olika appar.
  • Använd bankens säkerhetslösning för ditt bankkort, sätt spärr för internetköp och öppna det när du vill näthandla. Eller använd ett särskilt kort när du vill handla på nätet. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet alternativt använda ett kreditkort.

 

Se upp för fickstölder

I trängseln när många är ute och shoppar är det också vanligt med fickstölder. Tänk på var du förvarar din plånbok och ha den inte i bakfickan eller i en väska på ryggen. Ett stulet kontokort kan framför allt användas för köp på utländska sidor på nätet där det i många fall bara krävs kortuppgifter för att köpet ska gå igenom.

Om du blir av med ditt kort, eller om du misstänker att dina kortuppgifter kommit i orätta händer – kontakta din bank för att spärra kortet, och anmäl därefter till polisen.

 

Källa: polisen.se


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!