Rothschild expanderar i Israel

publicerad 27 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Tv. Rothschild & Co:s huvudkontor New Court i London. Th. David de Rothschild, ordförande för bolaget och judiska världskongressen.

Den beryktade finansdynastin Rothschild utökar nu sin verksamhet kraftigt i staten Israel. Detta sker i samband med att bolaget Rothschild & Co nyligen öppnat ett nytt representationskontor i landet för sin förmögenhetsförvaltningsverksamhet.

Israel blir en allt viktigare marknad för Rothschild & Co. Målet med det nyöppnade kontoret och tillika expansionen beskriver man som att “ge tillgång till oberoende rådgivning, diskret investeringsförvaltning och rådgivningstjänster till rika familjer och entreprenörer”.

Rothschild & Co expanderar, förklarar man, i linje med koncernens strategi att investera på marknader där företaget har ett etablerat nätverk och rykte. I augusti 2022 anställde Rothschild & Co tre nya kundrådgivare man förklarar blir centrala i expansionen – Oren Shapira, Noah Gordon och Rotem Grinfeld.

Israel är en nyckelmarknad för Rothschild & Co och det finns en enorm potential för oss att utöka vår närvaro här bland lokala entreprenörer, samhället som helhet och rika israeliska familjer, kommenterar Gerry Livnat, vd för Rothschild & Co:s förmögenhetsförvaltningskontor i Israel.

Rothschild & Co grundades 1811 av Nathan Mayer Rothschild, en av fem söner till dynastins grundare Mayer Amschel Rothschild. Högkvarteret har sedan starten varit baserat i London. Bolaget räknas bland de mest inflytelserika genom tiderna och leds idag av David René de Rothschild som är styrelseordförande. Samme Rothschild leder också Judiska Världskongressen, en av världens mest tongivande judiska organisationer baserad i New York.

Av tradition har den judiska ätten historiskt haft nära band till staten Israel. En av ättens patriarker, Baron Edmond de Rothschild, var en av sionismens främsta finansiärer redan i slutet av 1800-talet. Som övrig kuriosa kan nämnas att Israels parlamentsbyggnad Knesset och Högsta domstolens byggnad i landet finansierades av James respektive Dorothy de Rothschild, två medlemmar i samma dynasti.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!