Rekorddyr mat blir ännu dyrare

Energikrisen

publicerad 5 oktober 2022
- av Redaktionen
Flera livsmedel har blivit över 30 procent dyrare sedan årsskiftet.

De svenska livsmedelspriserna fortsätter att stiga och ingenting tyder heller på att maten kommer att bli billigare inom en överskådlig framtid – snarare tvärtom.

Matpriskollen noterar att genomsnittspriserna på livsmedel har ökat med knappt 14 procent bara sedan årsskiftet – och de har fortsatt att öka under hela året. Bara under förra månaden blev maten i snitt en procent dyrare och priserna förväntas fortsätta skena i vinter – någonting som försätter många svenska hushåll i en svår sits.

– Det är en väldigt tråkig situation hushållen står inför. 14 procent är den största ökning vi sett sen 90-talet. Nu handlar mycket om att övervintra, hushållen kommer att behöva anpassa sig, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, till SVT.

Aubergine, zucchini, melon, pulversåser och soppor är några av de matvaror som ökade mest i pris under september månad och ser man till hela året har matfett, margarin och paprika ökat mer än 30 procent i pris.

Även basvaror som smör, grädde och kaffe har blivit mer än 25 procent dyrare sedan årsskiftet och det är framförallt de skenande energipriserna och dess effekter som pekas ut som orsaken till chockhöjningarna.

– De höga matpriserna beror på en rad faktorer. De höga energipriserna är en förklaring. Energikrisen påverkar bönder, transportföretag och förpackningsindustrin, vilket gör att flera måste höja priset för att deras kostnader har ökat, säger Fernández.

Även om maten redan är rekorddyr så varnar Matpriskollen för att livsmedelspriserna kommer att fortsätta höjas under hösten och vintern. Américo Fernández är också övertygad om att många av de höga priserna aldrig någonsin kommer att sänkas igen.

– De basvaror som många hushåll konsumerar och som man inte drar ner på i tuffa tider står inför en nivåförändring. Det betyder att de priserna vi ser just nu är här för att stanna.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!