MP kräver mångmiljardlån – till klimatsatsningar

Klimatöverdrifterna

publicerad 20 augusti 2021
- av Isac Boman
Karolina Skog (MP).

För att släppa igenom regeringens budget kräver nu Miljöpartiet att staten lånar till ”miljardinvesteringar i gröna innovationer”. Enligt MP-ledamoten Karolina Skog måste Sverige låna ”många, många miljarder” och menar samtidigt att ”det är nästan gratis att låna”.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att han kommer att avgå från sin post om hans budget inte går igenom och Miljöpartiets stöd har bedömts som direkt nödvändigt. MP hotar dock att inte släppa igenom budgeten om inte Sverige lägger ännu fler miljarder för att tackla den påstådda klimatkrisen, något som ska finansieras genom att staten går ut på lånemarknaden.

– Om vi väntar och sitter stilla kommer det leda till mänskligt lidande, hävdar Karolina Skog, tidigare miljöminister och nu riksdagsledamot, i vänsterpopulistiska Aftonbladet.

De lånade miljarderna ska gå till vad man menar är ”gröna innovationer” och Karolina Skog menar att det är dags för svenska politiker att bemöta ”klimatkrisen” med samma stora allvar och nit som man gjort med coronaviruset.

– Vi har lånat pengar under hela pandemin. Det var alla helt överens om att göra. Nu börjar vi se krisens slut där och står inför nästa kris, klimatkrisen. Vi behöver se den med samma ögon som vi gjort med pandemin.

Skog menar att Sveriges befintliga statsskuld på 1200 miljarder kronor eller omkring 30 procent av BNP är “unik” och att det därför inte är några problem att låna mycket stora belopp – särskilt om man får stöd av storföretag och näringsliv. Istället är problemet att Sverige tidigare har lånat för lite, menar hon.

– Det är nästan gratis att låna, problemet är snarare den norm att inte låna som gjort oss överförsiktiga. Vi stöttar det finansiella ramverket men det måste gå att tänja på i kris, motiverar Skog.

Några siffror på hur stora lån som behövs och övriga tankar om lånevillkor har hon inte, men klargör i alla fall att det är ”många, många miljarder” som behöver lånas. MP-politikern menar att det är motiverat att övertrassera statens budget på detta sätt eftersom svenskarna annars kommer att straffas av översvämningar, bränder och annan misär.

– För att vänta skulle stå oss väldigt dyrt. Då väntar extremväder med översvämningar och bränder. Titta på Tyskland och på Kanada som ligger på våra breddgrader. Om vi väntar och sitter stilla kommer det att leda till mänskligt lidande. Detta är det mest ansvarsfulla vi kan göra.

Skog poängterar att mångmiljardlån för ”klimatet” är ett krav från partiets sida, men tillägger paradoxalt nog samtidigt att man “inte presenterar ultimatum via media”.

Att den politiska oppositionen ställer sig mycket kritisk till att Miljöpartiet vill låna enorma summor pengar utan att kunna presentera några detaljerade beräkningar och siffror är någonting hon menar är ett tecken på politisk ignorans.

– De har huvudet djupt nedkörda i sanden. Vi ser inga tecken på att fakta ändrar det tyvärr. Vi hoppas att få stöd från V och C att de är med på banan och ser behovet och nyttan.

Noteras kan att även Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU tidigare krävt att Sverige lånar minst 100 miljarder årligen och lägger dessa på “klimatsatsningar”.

Fakta: Så lånar staten

Under dagens penningsystem är det ingen principiell skillnad på om en privatperson, ett företag eller en stat lånar pengar. I Sverige är det Riksgälden som lånar pengar för svenska statens räkning - vilket i praktiken sker genom att sälja statspapper, främst obligationer, genom auktionsförfarande. De som köper obligationer lånar då i praktiken ut pengar till staten i utbyte mot en överenskommen ränta. När en obligation förfaller betalar Riksgälden tillbaka pengarna till den som äger obligationen. Obligationerna kan sedan som regel även säljas vidare på en andrahandsmarknad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!