Mer ekonomiska problem för Deutsche Bank

publicerad 23 september 2016

Deutsche Bank som redan beskrivs som världens mest riskabla bank av Internationella valutafonden har ännu större ekonomiska problem än vad som tidigare varit känt.

Enligt Wall Street Journal och Bloomberg så vill det amerikanska justitiedepartementet nämligen bötfälla storbanken med 14 miljarder dollar för sin roll i emissionsgarantier och utfärdandet av riskabla bolånebaserade säkerheter.

Enligt New Yorker så hade Deutsche Bank räknat med böter på mellan två och tre miljarder dollar, något som nu alltså blir betydligt mer än så, och det kan svida ordentligt för storbanken även om det av experter bedöms som sannolikt att man möts någonstans i mitten och att banken kanske bara behöver betala omkring sju miljarder dollar.

Även sex, sju eller åtta miljarder dollar skulle dock vara mer än vad banken har budgeterat för rättegångskostnaden under hela året och tidigare fall tyder på att det är där någonstans det hela kan landa. Dessutom är man part i ytterligare ett mål som handlar om bankens inblandning i pengar som försvunnit ut ur Ryssland mellan 2011 och 2015. Hur mycket man tvingas betala i det fallet är fortfarande oklart, men även där bedöms det handla om miljarder dollar.

Om det blir ytterligare ett högt belopp att betala för storbanken så är kritiker oroliga för att banken måste rekapitaliseras med hjälp av pengar från den tyska regeringen. Deutsche Bank har tidigare beskrivits som en av de absolut viktigaste kontributörerna till det globala banksystemet och av supporters så ses banken i allmänhet som allt för viktig för att tillåtas gå omkull.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!