Labbodlat kött på framfart

Klimatöverdrifterna

publicerad 22 juni 2022
- av Sofie Persson

Labbodlat kött skapas idag av flera företag men säljs endast i Singapore. En ny rapport menar att industrin de närmaste åren kommer att öka radikalt och vara värd över 300 miljoner dollar vid år 2029.

Den första labbodlade burgaren skapades av Mark Post vid Maastricht University år 2013. Den tillverkades av 20 000 tunna muskelsträngar och tog två år att odla, den kostade över 300 000 dollar och beskrevs smaka som riktigt kött.

Industrin har sedan dess ökat och 2020 meddelade USA-baserade företaget Eat Just att Singapores regering godkänt försäljningen av odlat kött i form av kyckling ”nuggets”. Singapore är det första och hittills enda landet som säljer det odlade köttet. Metoden beskrivs ofta som mer miljövänlig, antibiotikafri samt djurvänligare. Däremot är processen inte helt miljövänlig då den, trots ett minskat utsläpp av metangas, fortfarande är väldigt energikrävande. Ur djurhållningsperspektiv menar vissa att det är ett steg framåt samtidigt som andra menar att det fortfarande är ett utnyttjande av djuren och att man måste se andra vägar för att komma undan det.

Under coronakrisen gick flera företag som odlade kött sämre där restriktionspolitiken av olika skäl har bromsat produktionen och stört leveranskedjan av odlat kött, industrin går nu åter bättre och flera företag arbetar med att ta fram odlat kött.

Det rapporteras också om att man kan ”skapa” flera olika ”djursorter” som fisk, gris, biff och kyckling i diverse former som exempelvis köttbullar, varmkorvar och hamburgare. Enligt en rapport från Meticulous Research utgör kyckling den högsta andelen av labbodlat kött under 2022 eftersom det finns en stor marknad bakom. Flera restauranger använder olika typer av kycklingprodukter och de ska vara relativt billiga att framställa, man räknar också med att fisk kommer att öka. Köttbullar anses vara den form av odlat kött som kommer att stå för en större andel av det odlade köttet under 2022.

Vid 2029 beräknas den labbodlade köttindustrin vara värderad till över 317 miljoner dollar. Samtidigt tror man också att den kommer att ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 19,4 procent fram till dess.

Fakta: Laboratorieframställt kött

För att framställa labbodlat kött använder man stamceller från djur, vilket innebär att det som blir slutprodukten är riktigt kött (det vill säga ej veganskt). Tidigare ska man ha använt celler från bland annat ofödda kalvar, det är dock oklart om denna metod fortfarande används och i så fall i vilken uträckning. Celler kan också tas från levande djur. Cellerna "odlas" sedan i näringslösning i en bioreaktor, vilket gör att de växer.

Källa: Wikipedia, Djurens Rätt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!