Ekonomi

Kina vill se att världen av-amerikaniseras

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua skriver att man borde inrätta en av-amerikaniserad världsordning efter det budgetkaos som för tillfället råder i USA.

Man föreslår även att en ny internationell reservvaluta skapas och ersätter det nuvarandet beroendet av den amerikanska dollar. Den statliga nyhetsbyrån motiverar förslaget med att det hindrar USA:s beteende från att göra skada på omvärlden.
“I såna här tider när andras öden är i händerna på en hycklande nation måste en ny världsordning införas, i vilken alla nationers, stora som små, fattiga som rika, intressen respekteras och skyddas”, skriver Xinhua.

Vidare skriver Xinhua att tillväxtekonomierna bör få ett större inflytande i viktiga internationella finansinstitut som Världsbanken och Internationella valutafonden.

“Naturligtvis är inte syftet med dessa förändringar att USA ska helt kastas åt sidan, någonting som också är omöjligt. Snarare är det för att uppmuntra Washington att ta en mer konstruktiv roll för att lösa globala angelägenheter.”

Kina äger totalt 12,8 biljoner dollar i amerikanska statspapper, vilket gör Kina till den enskilt största utländska innehavaren av USA:s statsskuld.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!