Kina vill se att världen av-amerikaniseras

publicerad 15 oktober 2013

Den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua skriver att man borde inrätta en av-amerikaniserad världsordning efter det budgetkaos som för tillfället råder i USA.

Man föreslår även att en ny internationell reservvaluta skapas och ersätter det nuvarandet beroendet av den amerikanska dollar. Den statliga nyhetsbyrån motiverar förslaget med att det hindrar USA:s beteende från att göra skada på omvärlden.

”I såna här tider när andras öden är i händerna på en hycklande nation måste en ny världsordning införas, i vilken alla nationers, stora som små, fattiga som rika, intressen respekteras och skyddas”, skriver Xinhua.

Vidare skriver Xinhua att tillväxtekonomierna bör få ett större inflytande i viktiga internationella finansinstitut som Världsbanken och Internationella valutafonden.

”Naturligtvis är inte syftet med dessa förändringar att USA ska helt kastas åt sidan, någonting som också är omöjligt. Snarare är det för att uppmuntra Washington att ta en mer konstruktiv roll för att lösa globala angelägenheter.”

Kina äger totalt 12,8 biljoner dollar i amerikanska statspapper, vilket gör Kina till den enskilt största utländska innehavaren av USA:s statsskuld.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.