Ekonomi

Ingves försvarar kontanterna i samhället

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves säger sig vara oroad över utvecklingen med ett alltmer kontantlöst samhälle.

Det är i en debattartikel i DN som Ingves skriver om problematiken med “en situation där allmänhetens betalningsmedel kontrolleras av kommersiella aktörer”.
Det finns de som menar att vi inte har något att frukta i en värld där offentliga betalningsmedel helt ersatts av privata alternativ. Jag tror att de har fel. I tider av kris har allmänheten alltid sökt sig till riskfria tillgångar, likt kontanter, som garanterats av den egna staten. Att kommersiella aktörer i alla lägen skulle axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar är inte troligt”, skriver Stefan Ingves.

Enligt Ingves kan Riksbanken genomföra en rad motåtgärder för att säkra allmänhetens rätt till kontanterna. Bland annat behöver Riksbankens erbjudande av betalningstjänster moderniseras och lagskyddet av svenska kronor utgivna av Riksbanken stärkas.

Mängden kontanter i samhället har minskat kraftigt under de senaste åren. År 2007 var värdet av kontanter ute i samhället 112 miljarder kronor. I dag återstår drygt 50 miljarder – mindre än hälften. Enligt Ingves är detta i ett internationellt perspektiv en unik utveckling.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!