Ingves försvarar kontanterna i samhället

publicerad 28 februari 2018

Sveriges riksbankschef Stefan Ingves säger sig vara oroad över utvecklingen med ett alltmer kontantlöst samhälle.

Det är i en debattartikel i DN som Ingves skriver om problematiken med ”en situation där allmänhetens betalningsmedel kontrolleras av kommersiella aktörer”.

Det finns de som menar att vi inte har något att frukta i en värld där offentliga betalningsmedel helt ersatts av privata alternativ. Jag tror att de har fel. I tider av kris har allmänheten alltid sökt sig till riskfria tillgångar, likt kontanter, som garanterats av den egna staten. Att kommersiella aktörer i alla lägen skulle axla manteln att tillgodose allmänhetens efterfrågan på säkra betalningar är inte troligt”, skriver Stefan Ingves.

Enligt Ingves kan Riksbanken genomföra en rad motåtgärder för att säkra allmänhetens rätt till kontanterna. Bland annat behöver Riksbankens erbjudande av betalningstjänster moderniseras och lagskyddet av svenska kronor utgivna av Riksbanken stärkas.

Mängden kontanter i samhället har minskat kraftigt under de senaste åren. År 2007 var värdet av kontanter ute i samhället 112 miljarder kronor. I dag återstår drygt 50 miljarder – mindre än hälften. Enligt Ingves är detta i ett internationellt perspektiv en unik utveckling.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.