IMF lånar ut 163 miljarder till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 24 mars 2023
- av Isac Boman
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Internationella valutafonden och ukrainska myndigheter har kommit överens om ett enormt lånepaket i syfte att främja landets ”ekonomiska återuppbyggnad” och ”långsiktiga tillväxt” – samt öka möjligheterna för ett framtida EU-medlemskap.

Enligt TT handlar det om ett lånepaket som ska betalas ut under en fyraårsperiod, den totala summan landar på 15,6 miljarder dollar – vilket motsvarar 163 miljarder kronor.

Utöver det fruktansvärda mänskliga lidandet innebär Rysslands invasion av Ukraina även en förödande påverkan på ekonomin”, säger IMF:s Ukrainachef Gavin Gray i ett uttalande.

Man nämner vidare att den ukrainska ekonomin krympte med 30 procent förra året, att fattigdomen i landet ökar och att stora delar av Ukrainas kapitalvärden har förstörts.

Innan mångmiljardlånet börjar betalas ut ska det dock godkännas av IMF:s styrelse – ett beslut som förväntas tas under den närmaste månaden.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur världens största investmentbank – J.P Morgan, fått i uppdrag att locka investerare till Ukraina. Finansjätten ska bland annat agera som ”rådgivare” till Ukrainas regering i syfte att skapa ”finansiell stabilitet” samt ”digitalisera den ukrainska ekonomin”.

President Volodymyr Zelenskyj har också deklarerat att aktörer som Goldman Sachs, BlackRock och J.P. Morgan redan är viktiga samarbetspartners för regeringen och att de amerikanska finansjättarna redan ”har blivit en del av det ukrainska sättet”.

Uppskattningar från Världsbanken har tidigare gjort gällande att återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kosta minst 600 miljarder euro – en summa som stiger för varje månad kriget fortgår.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!