Zelenskyj prisar samarbete med globala finansintressen

Det nya kalla kriget

publicerad 2 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Volodymyr Zelenskyj lovprisar globala finansintressen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar USA-baserade företag för deras stöd till Ukraina. Bland annat stoltserar han öppet med att man samarbetar med de kontroversiella finansjättarna Goldman Sachs, BlackRock och JP Morgan.

Utfästelsen till amerikanska företag från Zelenskyj skedde i samband med att det amerikanska affärsnätverket National Association of State Chambers (NASC) hade sitt årliga “Winter Meeting” i slutet av januari.

Volodymyr Zelenskyj deltog under mötet via videolänk och uttryckte hur “amerikanska företag kan bli ett lokomotiv för global ekonomisk tillväxt” efter krigets slut, men också att banden mellan amerikanska storföretag och Ukraina redan i nuläget är betydande.

Vi har redan lyckats dra till oss uppmärksamhet (från) och har samarbete med sådana jättar i den internationella finans- och investeringsvärlden som BlackRock, J.P. Morgan och Goldman Sachs, säger Zelenskyj och går så långt som att deklarera att amerikanska storföretag blivit en del av “det ukrainska sättet”.

Amerikanska märken som Starlink eller Westinghouse har redan blivit en del av vårt ukrainska sätt. Era briljanta försvarssystem – som HIMARS eller Bradleys – förenar redan nu vår historia av frihet med era företag. Vi väntar på Patriots. Vi tittar (även) noga på Abrams, anför han vidare i det knappt sju minuter långa talet.

 

Zelenskyj inledde talet med att deklarera att det är “uppenbart att amerikanska företag kan bli lokomotivet som återigen kommer att driva fram den globala ekonomiska tillväxten” och att det är “en stor affärsmöjlighet” att stå med Ukraina.

Och jag tror att friheten alltid måste segra, tillägger han.

 

National Association of State Chambers är en organisation som syftar till att förena och mobilisera statliga handelskammare. Man beskriver sig själva som den "ledande rösten för företag" i USA: s 50 stater. Detta enligt dess officiella webbplats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!