“Hungerköerna” växer i Spanien

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 25 november 2022
- av Sofie Persson
Hjälporganisationen Mutual Aid Network i Aluche hjälper hundratals familjer varje vecka.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Allt fler medborgare i Spanien tvingas ta hjälp av organisationer för att få mat på bordet. Det blir också allt vanligare att de som har lön varje månad tvingas ta hjälp då pengarna inte räcker till både räkningar och mat.

I Spanien har det blivit vanligt med vad man kallar ”hungerköer” som en följd av coronakrisen och nu de snabba prisökningarna efter embargot mot Ryssland. Medborgare tar hjälp av diverse volontärorganisationer och köar för att få lite mat då åtskilliga familjer inte längre har råd att försörja sig.

I arbetarklassområdet Aluche i Madrid ringlar köerna långa och hjälporganisationen Mutual Aid Network distribuerar omkring sju ton mat till invånarna varje vecka. Enbart i Aluche hjälper man omkring 350 hushåll varje vecka, men man spår att antalet kommer att ligga på kring 400 i slutet av året.

En del av mottagarna har ingen inkomst. Men vi har också fler och fler pensionärer med låga pensioner eller personer som arbetar men vars lön inte räcker till, säger organisationens vice ordförande Elena Bermejo enligt Euronews.

44-årige Hugo Ramirez är en av mottagarna som står i kö varje vecka. Både han och hans fru har arbete, men på grund av prisökningarna räcker lönen inte längre till att också försörja deras tre barn.

– Min fru arbetar deltid med äldre. Jag arbetar som byggarbetare och tjänar 1 200 euro i månaden, berättar han för AFP. Hyran ligger på omkring 800 euro plus övriga kostnader på 300 euro. Sedan tillkommer även matkostnader. Det är inte tillräckligt när man når slutet av månaden.

Vi ser priserna gå upp varje vecka, även på basvaror. Vi klarar inte av det längre, fortsätter han.

I Spanien har matpriserna enligt officiell statistik generellt ökat med 15,4 procent i oktober jämfört med året innan, vilket är den största höjningen på 30 år. Enligt en studie vid universitetet i Barcelona som publicerades under 2022 står ett av sju hushåll i Spanien inför ”matosäkerhet” på grund av brist på hälsosamma och näringsrika produkter.

Ramirez jämför med situationen i sitt hemland Venezuela, som drabbats av extrem inflation de senaste åren. Han hoppas det ska bli bättre i Spanien, men tror inte det.

Allt är dyrt, dyrt, dyrt, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!