H&M i ny barnarbetesskandal

publicerad 23 augusti 2016
En H&M-ansluten fabrik i Bangladesh

Den svenska klädkedjan Hennes & Mauritz, H&M, anklagas i en ny bok för att använda sig av barn som syr kläder i upp till 14 timmar om dagen.

Det är i boken Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder, författad av journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, som H&M anklagas för att anlita fabriker där det förekommer barnarbete.

Bland annat syr 14-åriga arbetare kläder i upp till 14 timmar om dagen.

Under nästan två år har minderåriga flickor arbetat upp till 14 timmar om dagen i fabriker som H&M anlitar i Burma. Förhållandena bryter mot den burmesiska lagen och klassas enligt internationella konventioner som en av de värsta formerna av barnarbete, säger författaren Tobias Andersson Åkerblom till Expressen.

H&M försvarar sig med att det är lagligt för 14-åringar att arbeta i Burma och att det därför inte ska ses som barnarbete. Samtidigt ska företaget ta fram en åtgärdsplan för att se över sina rutiner i länder som Burma.

Det här är inte första gången som H&M anklagas för barnarbete. Liknande anklagelser har bland annat kommit från människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!