Ekonomi

”GSK mutade polska läkare”

Publicerad 14 april 2014

Den brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline (GSK) utreds av polska åklagare efter att en visselblåsare läckt uppgifter om att bolaget mutat läkare i landet, avslöjar BBC.

Uppgifterna kommer från den förre detta GSK-försäljaren Jarek Wisniewski. Enligt honom betalade GSK flera läkare i Polen i utbyta mot att de skulle marknadsföra och sälja Seritide, världens kanske mest använda läkemedel mot astma.

Om anklagelserna mot GSK skulle visa sig vara sanna har bolaget brutit mot såväl brittisk som amerikansk lagstiftning, skriver BBC.
Enligt en åklagare i Łódź finns det dokument som kan bevisa att GSK mutat flera polska läkare mellan åren 2010-2012.

Det brittiska läkemedelsbolaget har tidigare varit inblandade i en uppmärksammad mutskandal i Kina, tillsammans med franska Sanofi.

 

 

Läs även:
Läkemedelsbolag får böta nio miljarder
Fick MS av Gardasil – polisanmäler vaccinbolag
Johnson & Johnson får böta för allvarligt fel
Olof berättar om förlamningen efter svininfluensavaccinet


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!