Facebook värderas till över en biljon dollar

publicerad 30 juni 2021

Efter ett positivt domslut där domstolen deklarerat att Facebook inte har någon olaglig monopolställning så ökade den sociala mediejättens börsvärde för första gången till över en biljon dollar.

Bakgrunden är att det amerikanska konkurrensverket och advokater från 48 delstater och territorier gått samman för att stämma Facebook eftersom man var av uppfattningen att storföretaget aktivt motarbetade konkurrenter för att gynna sig själva samt att man köpt upp tjänster som Instagram och WhatsApp.

Domstolen gick dock på Facebooks linje och menade att den sociala mediejätten inte alls besitter någon monopolställning och att deras verksamhet är helt legitim – något som bland annat ledde till att Facebook-aktien steg med 4,2 procent under måndagen och att företaget nu har ett börsvärde på över en biljon dollar.

Konkurrensverket och advokaterna
var märkbart missnöjda eftersom man pekat på hur Mark Zuckerbergs skapelse som ”systematisk strategi” försökt eliminera allt motstånd, köpa upp konkurrenter eller helt enkelt neka dem möjlighet att använda Facebooks plattformar.
New Yorks statsåklagare Letita James konstaterade bland annat att Facebook använder sin monopolliknande makt ”för att krossa mindre rivaler”, och bekämpa all konkurrens – och att detta i förlängningen drabbar vanliga användare.

Noterbart är att de enda delstaterna som valde att inte involvera sig i stämningsansökan var Alabama, Georgia, South Carolina och South Dakota.

Domaren James Boasberg
avfärdade dock stämningsansökan eftersom han menade att det krävdes mer konkreta uppgifter och detaljer kring Facebooks påstådda monopolställning samt det faktum att flera av anklagelserna berörde händelser från 2013 som idag är preskriberade.

Han menade vidare att Facebooks policy att neka konkurrenter tillträde till sina plattformar inte strider mot amerikansk lag och att uppköpen av Instagram 2012 och WhatsApp 2014 faktiskt godkändes av amerikanska Federal Trade Commission.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!