Elpriserna tvingar svenska företag att stänga ner

Energikrisen

publicerad 1 september 2022
- av Redaktionen
Lessebo Paper klarar inte av elkostnaderna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pappersbruken Lessebo Paper och Klippans pappersbruk väljer att temporärt stoppa sin produktion – detta eftersom de skenande elpriserna helt enkelt gjort papperstillverkningen ekonomiskt ohållbar. Om politikerna inte agerar snabbt kommer bruket i Lessebo inte att kunna leva vidare, varnar vd:n Jens Olsson.

– Elpriset är alldeles för dyrt för att hålla produktionen igång och då har vi tagit ett aktivt beslut att vi behöver stänga produktionen. Detta är också en markering för våra politiker att någonting måste göras åt den här situationen
, säger Lessebo Papers vd Jens Olsson.

Förhoppningen är att kunna starta produktionen snart igen, men Jens Olsson är skeptisk och menar att företagets överlevnad och framtiden för de 110 anställda är helt beroende på huruvida elpriserna sjunker eller inte.

– Vi tar det en dag från en annan. 13:15 så släpper man dagligen vad priserna på el kommer att bli nästföljande dag och då tar vi beslut varje dag om vi ska sätta igång produktionen eller om den ska stå stilla helt enkelt.

– Vi kan inte hålla vår maskinpark igång för det finns ingen rimlighet för oss att lägga de här extra kostnaderna på våra kunder. Vi har väl inget slutdatum på hur länge detta kommer att kunna fortgå egentligen, men det säger ju sig själv att ett företag måste kunna producera för att kunna överleva, konstaterar han.

Klippans pappersbruk med 60 anställda har stoppat produktionen mellan onsdagen och fredagen och även här håller man noga koll på elpriserna för att se om det är ekonomiskt försvarbart att fortsätta bedriva sin verksamhet.

Ledningarna för båda pappersbruken kräver också att landets högsta politiker snarast lämnar besked om vilka åtgärder som kommer att sättas in för att underlätta för utsatta företag.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olsson.

Flera svenska företag har redan tidigare fått avveckla sin verksamhet på grund av elpriserna – bland annat Söderviks bageri på Öland, som kommit fram till att det helt enkelt blir billigare att stänga ner verksamheten fram till nästa påsk än att fortsätta betala de höga elräkningarna.

– Vi stänger ju inte för att företaget har skötts dåligt, utan för att det inte kommer att funka framöver med de här elpriserna. Vi har byggt upp en buffert, men vi kommer att tjäna mer pengar om vi slår igen, säger ägaren Ulf Granholm

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!