Rekordhöga elpriset: Dyrare att köra elbil än bensinbil

publicerad 7 december 2021
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under den rekordhöga elprishöjningen blev det mindre dyrt att köra en mil med bensindriven bil än med elbil. Skillnaden var 3,12 kronor i snitt. En teknisk expert menar att det kan bli intressant att diskutera detta framöver om elpriserna stannar på en hög nivå.

Elpriset i Sverige steg till en rekordhög nivå under måndagen med 6,46 kronor per kilowattimme. I större delen av Svealand och i hela Götaland kom priset att passera hela åtta kronor per kilowattimme för alla hushåll med rörligt elpris och timavläsning, rapporterade Schibstedägda SvD Näringsliv.

Det höjda elpriset innebär att det blir dyrare att köra elbil och just under pristoppen var det billigare att köra bensindriven bil. En elbil förbrukar i genomsnitt två kilowattimmar per mil och om man laddat den under rekordtimmen, när elpriset var som högst, skulle priset för en mil alltså bli 12,92 kronor.

Priset för en liter 95-oktanig bensin låg samtidigt på 16,89 kronor. Förbrukningen i snitt för bensinbilar i Sverige är 0,58 liter per mil. Med andra ord skulle det ha kostat 9,80 kronor att köra en genomsnittlig bensinbil en mil. Det innebär att kostnaden för att köra en genomsnittlig bensinbil var 3,12 kronor billigare per mil under pristoppen på elpriset, skriver Bonniertidningen Expressen.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig hos Riksförbundet M, menar att det är svårt att jämföra när det endast handlar om en timme.

Det blir svårt att kommentera en enskild timme. Ska man ladda under den timmen så blir ju priset så. Men de allra flesta skulle ju välja att ladda på natten eller morgonen. Det jag tror är viktigt att ha i åtanke är att de som har laddbara bilar förhoppningsvis är mer medvetna om när på dygnet man behöver ladda. De flesta har sannolikt inte rörligt timpris utan dygnsvis eller någon annan prissättning som man har på elräkningen, säger han.

Däremot antyder han att det skulle kunna bli något att diskutera framöver, om elpriserna lägger sig på en hög nivå, eftersom många köper elbilar just för att spara pengar.

Om vi en period framöver skulle ha en diskussion om hur prisläget ligger mer generellt, om man ser på vad det kostat sett över vintern eller om vi märker att elpriset verkligen lägger sig på en högre nivå, så är det klart att det blir väldigt intressant att titta på eftersom många väljer laddbara bilar just nu. Man gör det för att man tänkt att det ska vara en besparing jämfört med bensin, eftersom skillnaden när man köper bilen är att elbilen är mycket dyrare, säger han till Bonniertidningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!