Elon Musk kallar den amerikanska dollarn “en bluff”

publicerad 10 oktober 2023
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tesla-miljardären och X-ägaren Elon Musk har kommenterat USA-dollarns nuvarande tillstånd och kallar den för en “bluff”.

Musk svarade på ett inlägg på X, tidigare Twitter, där frågan ställdes om vilken bluff som är så normaliserad att vi inte inser att det är en bluff.

“Fiatvaluta”, svarade Musk, och syftade på statligt utgiven valuta såsom dollarn eller kronan som stöds av statsskulder snarare än av en begränsad resurs som guld eller bitcoin.

Under den senaste veckan har vissa skeptiker varnat för att den ökande amerikanska skulden kan leda till en inflationär “dödsspiral” för dollarn, vilket i sin tur driver upp bitcoinpriset. Sedan den höga statsskuldsättningen under coronapolitiken har dollarn stått inför ökad inflation.

För att bekämpa inflationen har USA:s centralbank höjt räntorna snabbt under 2022 och in i 2023. Dock finns det farhågor om att de högre räntorna på den nationella skulden kommer att leda till ökade framtida utgifter och inflation.

I september passerade USA:s nationella skuld 33 biljoner dollar för första gången, enligt siffror från USA:s finansdepartement. Många inom bitcoin- och kryptocommunityn har uppmärksammat Musks kommentar om dollarn som ett tecken på att Tesla-miljardären återigen stöder bitcoin.

“Inse att hela vårt ekonomiska system bygger på en gemensam trosuppfattning”, svarade bitcoininvesteraren och teknikutvecklaren Anders Larsson på Musks kommentar.

Det ryktas att Musk planerar att omvandla X till ett finansbolag, vilket påminner om hans ursprungliga plan för X.com, som senare blev PayPal. PayPal införde under 2021 stöd för bitcoin och kryptovalutor, vilket då bidrog till en prisökning för valutorna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!