El Salvador erkänner Bitcoin som officiellt betalningsmedel

publicerad 10 juni 2021
- av Isac Boman
Ripple

El Salvadors kongress har nu formellt godkänt regeringens ”Bitcoin-lag” som innebär att den centralamerikanska nationen blir den första i världen att officiellt acceptera kryptovalutan som ett nationellt betalningsmedel.

62 av 84 ledamöter röstade ja till att godkänna Bitcoin som betalningsmedel och landets president Nayib Bukele beskriver händelsen som ett historiskt ögonblick.

Romeo Auerbach från partiet Gran Alianza por la Unidad Nacional (Den stora alliansen för nationell enighet) hoppas att genom att omfamna kryptovalutor så kan El Salvador hamna på “världens radar” och göra landet betydligt mer attraktivt för utländska investerare än vad det är idag.

Flera minoritetspartier har anklagat El Salvadors president för att driva på införandet alldeles för snabbt – då lagförslaget togs fram så sent som i förra veckan. Trots detta röstades det alltså igenom med god marginal.

President Bukele menar att införandet av kryptovalutor som betalmedel kan hjälpa landets finansiella situation och inkludera “tusentals” som står utanför den “formella ekonomin.”

Inkluderandet åsyftar det faktum att 70 procent av landets befolkning inte har några bankkonton och att det genom förändringen kan bli lättare för dessa att ta emot och skicka pengar.

I dagsläget är Bitcoin värderat till över 30 000 amerikanska dollar och kryptovalutan har stigit noterbart under de senaste månaderna och var för ett år sedan värt mindre än 10 000 dollar.

Kritiker riktar främst in sig på att ifrågasätta kryptovalutans legala status och anklagelser om att den används för pengatvätt och aktiviteter på svarta marknaden samt att tillräcklig insyn och översikt saknas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!