Ekobrottsmyndigheten överklagar Bonnesens friande dom

publicerad 16 februari 2023
- av Sofie Persson
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

Ekobrottsmyndigheten överklagar den friande domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Myndigheten yrkar på att hon ska dömas på alla punkter enligt åtalet.

Det var i januari 2022 som Ekobrottsmyndigheten valde att åtala Bonnesen för grovt svindleri, alternativt grov marknadsmanipulation, efter misstankarna om penningtvätt inom Swedbanks ledning under 2019.

I januari i år friades Bonnesen från alla misstankar av Stockholms tingsrätt. Tingsrätten bedömde dock att en del av Bonnesens uttalande i media varit otydliga och ofullständiga rörande Swedbanks arbete mot penningtvätt, främst handlade det om uttalanden som gjorts i Svenska Dagbladet och Dagens industri angående Swedbanks kopplingar till Danske Banks estländska filial under 2007–2015. Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten menade att man inte var nöjd med utgången och att det fanns en sanning i att många åtal mot näringslivets toppar ofta ogillas när det gäller ekobrott.

Under onsdagen lämnade Ekobrottsmyndigheten in ett överklagande av domen till Svea Hovrätt, låter man veta i ett pressmeddelande.

Efter att noga ha gått igenom tingsrättens dom kan vi konstatera att vi inte delar tingsrättens bedömningar och slutsatser, säger chefsåklagare Thomas Langrot.

Myndigheten yrkar på att Bonnesen ska dömas på alla punkter, det vill säga grovt svindleri i första hand och grov marknadsmanipulation i andra hand, därmed för obehörigt röjande av insiderinformation, i enlighet med åtalet.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.