De flesta unga i Stockholm har inte råd med en etta

publicerad 10 juni 2018

I Stockholm har bostadspriserna skjutit i höjden till den grad att de flesta ungdomar i Stockholm inte har råd att köpa en etta.

I Stockholm är bostadsbristen påtaglig. Detta har i sin tur lett till att priserna ökat drastiskt de senaste åren.

För att köpa sig en genomsnittlig etta på 30 kvadratmeter i Stockholm krävs en månadsinkomst på 36 000 kronor, förutsatt att det finns en kontantinsats. Det är betydligt högre än genomsnittsinkomsten för unga i Stockholm, som är 21 515 för män och 19 133 för kvinnor, enligt SBAB.

Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till StockholmDirekt.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.