Ekonomi

De flesta unga i Stockholm har inte råd med en etta

I Stockholm har bostadspriserna skjutit i höjden till den grad att de flesta ungdomar i Stockholm inte har råd att köpa en etta.

I Stockholm är bostadsbristen påtaglig. Detta har i sin tur lett till att priserna ökat drastiskt de senaste åren.
För att köpa sig en genomsnittlig etta på 30 kvadratmeter i Stockholm krävs en månadsinkomst på 36 000 kronor, förutsatt att det finns en kontantinsats. Det är betydligt högre än genomsnittsinkomsten för unga i Stockholm, som är 21 515 för män och 19 133 för kvinnor, enligt SBAB.

Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, till StockholmDirekt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!